Strane investicije napuštaju Crnu Goru

Više od 100 miliona evra odlilo se u martu

InvesticijeNovac

24.5.2021 10:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Više od 100 miliona evra odlilo se u martu Više od 100 miliona evra odlilo se u martu
Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnoj Gori iznosio je 189 miliona evra, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 105,3 miliona evra, pokazuju... Više od 100 miliona evra odlilo se u martu

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnoj Gori iznosio je 189 miliona evra, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 105,3 miliona evra, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između priliva i odliva, u martu je iznosio 83,7 miliona evra, što je za 37,7 odsto manje nego u istom mesecu 2020. godine, piše dnevni list Dan.

„Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je pet odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat rasta dužničkih ulaganja“, navodi se u biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 5,4 miliona evra, dok su povlačenja sredstava nerezidenata koji su investirali u Crnu Goru iznosila 99,9 miliona evra, dodaje list.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 72,5 miliona evra, što čini 38,4 odsto od ukupnih SDI. Od toga je u nekretnine uloženo 37,1 milion evra, a u preduzeća i banke 35,4 miliona evra.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 114,4 miliona evra, što je 38,9 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...