Jednostavniji vid finansiranja od bankarskih kredita

Za grupno investiranje nisu potrebne garancije i žiranti

InvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusu

27.12.2021 08:51 Autor: Julijana Vincan

Za grupno investiranje nisu potrebne garancije i žiranti Za grupno investiranje nisu potrebne garancije i žiranti
Kada veliki broj malih investitora ulaže sredstva u neki biznis, najčešće male, mikro ili tehnološke startapove, koji tom uslugom zatvaraju finansijsku konstrukciju u ranim... Za grupno investiranje nisu potrebne garancije i žiranti

Kada veliki broj malih investitora ulaže sredstva u neki biznis, najčešće male, mikro ili tehnološke startapove, koji tom uslugom zatvaraju finansijsku konstrukciju u ranim fazama razvoja ideje ili projekta, to se zove grupno investiranje (crowdfunding) i predstavlja vid alternativnog finansiranja.

Crowdfunding ima četiri vrste kampanja za obezbeđivanje sredstava – investicijsko, nagradno, donacijsko i pozajmicom. Taj način prikupljanja sredstava jednostavniji je, jer za razliku od bankarskih kredita ne zahteva garancije i žirante. To je u svetu odavno zaživelo, dok je u Srbiji tek u začetku i namenjeno je, pre svega, preduzetnicima za pokretanje ili unapređenje posla, ali i neprofitnim organizacijama za projekte od opšteg dobra.

Grupno investiranje u biznise, kako je za RTS objasnio direktor platforme Ventu.rs, koja povezuje biznise i investitore, Luka Pejović, služi onima koji ne mogu da se finansiraju preko banaka iz različitih razloga – jer ne postoje duže od dve godine ili su u prethodne dve godine imali negativan rezultat ili iz nekog drugog razloga.

„Tako, iako mogu da se finansiraju preko banaka, ne mogu da dobiju željeni iznos koji im je potreban, i onda se odlučuju za alternativni vid finansiranja“, konstatovao je Pejović.

Takođe, kada je reč o ulaganju u biznis, investitori odlučuju u koji će da investiraju novac, a uslov je da budu državljani Srbije. Odluka se donosi nakon uvida u podatke o firmi, biznis plana i procene rizika. Prednost tog vida finansiranja je veliki marketinški efekat, kao i slobodno raspolaganje sredstvima.

„Sa tim sredstvima možemo da slobodno raspolažemo u pravcu koji smo definisali na samom početku. Za nas je to bilo osvežavanje proizvodnje, nabavka novih mašina i otvaranje novih maloprodajnih objekata i tada nam je bila želja da se dotaknemo malo izvoza“, ističe za RTS Veljko Milićević iz kompanije ‘Zdrawo Slatko’.

Investitori koji ulažu novac nemaju garanciju, ali se sklapaju ugovori kojima se definiše period povratka uloženog, kamate i procenat od realizovanog posla.

U saopštenju Narodne banke Srbije (NBS) istaknuto je da je u pripremi nacrt zakona kojim će detaljno i sveobuhvatno biti uređeno grupno finansiranje projekata privrede.

„Cilj je da se sistemskim rešenjem na jasan i pravno predvidljiv način uredi oblast grupnog finansiranja u našoj zemlji i to pre svega ko i pod kojim uslovima tu uslugu može pružati, jer smo prepoznali da grupno finansiranje može značajno doprineti razvoju malih i srednjih preduzeća, naročito u prvim godinama njihovog poslovanja“, piše u saopštenju NBS.

U svetu je grupno finansiranje najčešće temelj za zelenu proizvodnju i tehnološke startapove.

„Što se zelenih tehnologija tiče, crowd investing se u svetu pokazao kao jako dobar vid finansiranja. Nažalost, u Srbiji još nismo imali takve primere, što ne znači da ih neće biti. Dolazi do nekih izmena u zakonima vezanim baš za te tehnologije, tako da mi smo jako voljni da se i u takve poduhvate upustimo“, naglasio je Pejović.

Od poznatih projekata u Srbiji, sredstvima iz grupnog finansiranja realizovan je film o muzičaru Vladi Divljanu.

„Ljudima, organizacijama i biznisima iz Srbije je, nažalost, otežan ili u potpunosti onemogućen pristup globalnim crowdfunding platformama zbog našeg Zakona o deviznom poslovanju. Zato se polako razvijaju lokalne crowdfunding platforme – poput Donacije.rs koja je namenjena neprofitnim organizacijama, i preko koje je, od njenog lansiranja marta 2018. godine do danas prikupljeno 750.000 dolara za projekte od opšteg dobra. U međuvremenu je pokrenuta crowdinvesting platforma Ventu.rs namenjena malim i srednjim biznisima. Postoje najave da će sledeće godine biti pokrenuta platforma sa nagradnim crowdfundingom Dobri dabar, namenjena preduzetnicima“, izjavio je za Biznis.rs direktor za partnerstva u organizaciji Catalyst Balkans, Miloš Janković.

„Ono što crowdfunding u lokalnom kontekstu izdvaja u odnosu na globalne platforme jeste mnogo veći fokus na ‘crowd-u’, odnosno zajednici. Bilo da ste neprofitna organizacija, preduzeće ili preduzetnik, sve počinje izgradnjom zajednice oko vaše ideje. Jaka zajednica u crowdfunding-u vodi uspehu“, zaključio je Janković.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...