ZAGREBAČKA BANKA KAŽNJENA ZBOG KRŠENJA ZAKONA O PRANJU NOVCA Najveća novčana kazna izrečena jednoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj

BankeNovacRegionVesti

3.11.2020 15:46 Autor: Marija Jovanović 1

ZAGREBAČKA BANKA KAŽNJENA ZBOG KRŠENJA ZAKONA O PRANJU NOVCA Najveća novčana kazna izrečena jednoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj ZAGREBAČKA BANKA KAŽNJENA ZBOG KRŠENJA ZAKONA O PRANJU NOVCA Najveća novčana kazna izrečena jednoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj
Hrvatski Finansijski inspektorat kaznio je Zagrebačku banku (ZABA) sa 33 miliona kuna (4,36 miliona evra), jer je nadzorom Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđeno da... ZAGREBAČKA BANKA KAŽNJENA ZBOG KRŠENJA ZAKONA O PRANJU NOVCA Najveća novčana kazna izrečena jednoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj

Hrvatski Finansijski inspektorat kaznio je Zagrebačku banku (ZABA) sa 33 miliona kuna (4,36 miliona evra), jer je nadzorom Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđeno da od 1. januara 2017. do 8. novembra 2019. nije ispunila sve obaveze iz Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako je saopštila HNB, nadzorom je utvrđeno ukupno 11 prekršaja u vezi sa nesporovođenjem Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, te je odluka Finansijskog inspektorata postala pravosnažna 30. oktobra 2020. godine, prenosi Seebiz.

Foto: Pixabay.com

Ova je najviša novčana prekršajna kazna izrečena do sada nekoj kreditnoj instituciji u Hrvatskoj, i to ne samo iz područja sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, nego i iz svih područja za koja je propisana prekršajna odgovornost kreditnih institucija.

Hrvatska narodna banka, kao nadzorno telo i ovlašćeni tužitelj, shodno obavezi iz Prekršajnog zakona, obavestila je Zagrebačku banku o njenom pravu na mogućnost sporazumevanja, što je ZABA iskoristila, priznala krivicu i pristala na plaćanje izrečene novčane kazne.

HNB je nadzorom utvrdila ukupno 11 prekršaja u vezi sa kršenjem Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, i to u sledećim oblastima: procena rizika pojedinog poslovnog odnosa, identifikovanje i praćenje sumnjivih, složenih i neobičnih transakcija, prijava sumnjivih transakcija Kancelariji za sprečavanje pranja novca, sprovođenje mera pojačane dubinske analize stranaka, sistem unutrašnjih kontrola za smanjivanje i efikasno upravljanje rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Prema podacima HNB, Zagrebačka banka u periodu od 1. januara 2017. do 8. novembra 2019. nije sprovela mere pojačane dubinske analize za 72 klijenta, nije analizirala pozadinu i svrhu 1.126 transakcija koje su identifikovane kao složene i neobične, a nisu imale očiglednu ekonomsku ili vidljivu pravnu svrhu.

Takođe, nije za 2.028 transakcija stranaka koristila liste indikatora kao smernice u utvrđivanju razloga za sumnju na pranje novca ili finansiranje terorizma, i nije Kancelariji za sprečavanje pranja novca prijavila 1.122 sumnjive transakcije.

Takvo postupanje neprihvatljivo je uzme li se u obzir pozicija koju Zagrebačka banka ima kao najveća kreditna institucija u finansijskom sistemu Hrvatske.

  • Tina

    4.11.2020 #1 Author

    I treba, nije u redu poslovati na taj nacin

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...