Profesor Đan Marija Gros Pjetro održao predavanje u Beogradu

Zapadni Balkan će nadmašiti Zapadnu Evropu po ekonomskom rastu

BankeInvesticijeNovacPoslovanje

22.3.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zapadni Balkan će nadmašiti Zapadnu Evropu po ekonomskom rastu Zapadni Balkan će nadmašiti Zapadnu Evropu po ekonomskom rastu
Profesor Đan Marija Gros Pjetro (Gian Maria Gros-Pietro), predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, očekuje snažniji privredni oporavak ove i 2024. godine, i pored kratkoročnih... Zapadni Balkan će nadmašiti Zapadnu Evropu po ekonomskom rastu

Profesor Đan Marija Gros Pjetro (Gian Maria Gros-Pietro), predsednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, očekuje snažniji privredni oporavak ove i 2024. godine, i pored kratkoročnih neizvesnosti, uz predviđanje da će ekonomski rast Zapadnog Balkana nadmašiti rast zapadnoevropskih zemalja, kao i da će napredak zemalja regiona ka članstvu u Evropskoj uniji ojačati njihove kreditne profile kroz snaženje institucija, konkurentnosti, infrastrukture i priliva direktnih stranih investicija.

U sklopu posete Beogradu povodom učešća na Poslovno naučnom forumu Srbija-Italija, profesor Gros Pjetro je održao ekskluzivno predavanje na Ekonomskom fakultetu na temu „Ekonomski potencijal Zapadnog Balkana“.

Na predavanju, koje je organizovano za klijente i poslovne partnere Banca Intesa, a kojem su prisustvovali i profesori i studenti Ekonomskog fakulteta, kao i predstavnici medija, profesor je predstavio svoja viđenja aktuelne situacije na svetskom i evropskom bankarskom tržištu, kao i ekonomske perspektive država Zapadnog Balkana, uz osvrt na važnost daljeg osnaživanja i razvoja regiona, te njegov potencijal za investiranje i sklapanje bilateralnih partnerstava.

Kada je reč o bankarskom sektoru regiona, profesor očekuje da će, uprkos aktuelnom kretanju nivoa kamatnih stopa širom Zapadnog Balkana u pokušaju obuzdavanja inflacije, masa kredita i depozita nastaviti da raste, iako blažim tempom, uz očuvan kvalitet portfolija i nizak nivo nenaplativih plasmana.

Poslovno naučni forum Srbija-Italija, u organizaciji Privredne komore Srbije i uz podršku Italijanske agencije za trgovinu (ITA) i Ambasade Italije u Srbiji, bio je posvećen tehnološkim inovacijama, zelenoj energiji i energetskoj tranziciji, održivoj poljoprivredi, kao i tehnološkim inovacijama u sektoru poljoprivrede i infrastrukture, uz bilateralne razgovore srpskih i italijanskih privrednika.

Učešće profesora Gros Pjetra, koji je bio deo zvanične italijanske delegacije na događaju, potvrđuje snažnu posvećenost Intesa Sanpaolo grupe Srbiji i njenu opredeljenost da dugoročno razvija svoje poslovanje na srpskom tržištu, navodi se u saopštenju Banke Intesa.

Tagovi
BANKE NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...