Preuzimanje Credit Suisse nije umirilo finansijsko tržište

Pad vrednosti akcija i obveznica evropskih banaka

BankeEUSvet

20.3.2023 15:39 Autor: Vladimir Jokanović 2

Pad vrednosti akcija i obveznica evropskih banaka Pad vrednosti akcija i obveznica evropskih banaka
Akcije banaka i obveznice naglo su izgubile vrednost u ponedeljak jer je udar na investitore posle državnog preuzimanja banke Credit Suisse podstakao zabrinutost za... Pad vrednosti akcija i obveznica evropskih banaka

Akcije banaka i obveznice naglo su izgubile vrednost u ponedeljak jer je udar na investitore posle državnog preuzimanja banke Credit Suisse podstakao zabrinutost za stanje globlalnog bankarskog sektora. Spasavanje Credit Suisse, koju je preuzela banka UBS po nalogu vlade, nije uspelo da obuzda strah od širenja nelikvidnosti.

Akcije USB Group AG oslabile su za sedam odsto zbog zabrinutosti investitora za dugoročnu korist od preuzimanja i izglede banaka u Švajcarskoj, zemlji koja važi za uzor pouzdanog bankarstva. Fokus investitora usmeren je na ogroman udarac koji će podneti neki vlasnici obveznica Credit Suisse, povećavajući zabrninutost za druge rizike bankarskog sektora, prenosi Reuters.

Bankarski supervizori evrozone pokušali su da zaustave rušenje na tržištu konvertibilnih bankarskih obveznica. Analitičari predviđaju dugu nedelju na finansijskim tržištima, ističući da je preuzimanje banke Credit Suisse pre nekoliko dana delovalo kao sjajno rešenje, ali da je sada manje jasno kakve mogu biti posledice.

Troškovi osiguranja izloženosti dugu zajmodavca u Evropi su porasli, pa se može zaključiti da investitori nisu poverovali u obećanja nekih od najvećih centralnih banaka da će obezbediti likvidnost u dolarima za stabilizaciju finansijskog sistema. Kreditne obaveze UBS značajno su se proširile u međuvremenu.

U globalnom dogovoru koji nije viđen od vrhunca pandemije, američke Federalne rezerve saopštile su da su se pridružile centralnim bankama u Kanadi, Engleskoj, Japanu, EU i Švajcarskoj u koordinisanoj akciji za povećanje likvidnosti tržišta. Evropska centralna banka (ECB) obećala je da će podržati banke evrozone kreditima ukoliko bude potrebno.

Foto: Youtube Sreenshot

Preuzimanje u Švajcarskoj podržano je ogromnom državnom garancijom, pomažući da se spreči još jedan veliki bankarski kolaps, poput propasti američke banke Leman Brothers 2008. godine. Švajcarski regulator je takođe odlučio da će dodatne obveznice Credit Suisse sa nominalnom vrednošću od 17 milijardi dolara biti procenjene na nulu, što je razbesnelo neke vlasnike duga koji su mislili da će biti bolje zaštićeni od akcionara.

AT1 obveznice od 275 dolara, poznate i kao „kontigentne konvertibilne “ ili „CoCo“ obveznice, mogu da se pretvore u vlasnički kapital ili da se otpišu ako nivo kapitala bude pao ispod određenog praga. Cene obveznica AT1 koje su izdale druge evropske banke kao što su Deutcshe Bank, HSBC, UBS i BNP Paribas pale su za 10 do 12 centi.

Analitičari navode da postoje određena pravila za koja svi misle da se poštuju, ali je tretman pomenutih obveznica bio veoma zbunjujući. Ugovor o kupovini banke Credit Suisse učiniće UBS, jedinu globalnu banku u Švajcarskoj, kao i švajcarsku privredu, više zavisnom od jednog zajmodavca. Opšta ocena stručnjaka je da je sve što se dogodilo veoma loše za kredibilitet Švajcarske.

Evropski bankarski indeks Stoxx 600 pao je za 1,5 odsto u jutarnjoj trgovini u ponedeljak, ali se kasnije oporavio od najnižih vrednosti, prenosi Financial Times.

Pored pomenutog pada vrednosti akcija UBS banke, Societe Generale izgubila je 3,6 odsto, dok su akcije Credit Suisse oslabile za 58 odsto nakon što su se njeni akcionari suočili sa velikim otpisom vrednosti usled preuzimanja.

  • GOCA BG

    20.3.2023 #1 Author

    Naravno da nije umirilo,tek sada su svi na oprezu…

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #2 Author

    Sad ce svi biti na oprezu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...