Globalno reagovanje na preuzimanje banke Credit Suisse

Centralne banke udruženo protiv panike na tržištu

BankeSvet

20.3.2023 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 2

Centralne banke udruženo protiv panike na tržištu Centralne banke udruženo protiv panike na tržištu
Neke od najvećih svetskih centralnih banaka okupile su se u nedelju da spreče širenje bankarske krize nakon što su švajcarske vlasti naložile banci UBS... Centralne banke udruženo protiv panike na tržištu

Neke od najvećih svetskih centralnih banaka okupile su se u nedelju da spreče širenje bankarske krize nakon što su švajcarske vlasti naložile banci UBS da preuzme rivalsku Credit Suisse u istorijskom dogovoru podržanom garancijom države.

Ubrzo nakon saopštenja o preuzimanju u nedelju uveče, američke Federalne rezerve, Evropska centralna banka (ECB) i druge velike centralne banke oglasile su se kako bi umirile tržišta zahvaćena bankarskom krizom koja je počela ranije ovog meseca kolapsom dve američke banke, prenosi Reuters.

U globalnom dogovoru koji nije viđen od vrhunca pandemije, Fed je saopštio da se udružio sa centralnim bankama u Kanadi, Engleskoj, Japanu, EU i Švajcarskoj u koordinisanoj akciji za jačanje likvidnosti tržišta. ECB je obećala da će podržati banke evrozone kreditima ako bude potrebno.

Predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) i ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) pozdravili su najavu švajcarskih vlasti, a njihov potez takođe je pohvalila i Banka Engleske. Neki investitori takođe su pozdravili preuzimanje Credit Suisse, ali su uglavnom ostali oprezni.

Problemi ostaju u američkom bankarskom sektoru, gde su akcije banaka ostale pod pritiskom uprkos potezu nekoliko velikih banaka koje su deponovale 30 milijardi dolara u First Republic Bank (FRB), nakon što je ova banka potresena kolapsom banaka SVB i Signature. U nedelju je S&P Global snizio kreditni rejting FRB, navodeći da priliv depozita možda neće rešiti problem likvidnosti.

Prema podacima švajcarske privatne bankarske koroporacije Julius Baer, akcije banke UBS oslabile su u pretprodaji u ponedeljak ujutro za sedam odsto, dok su akcije Credit Suisse zabeležile pad od 58 procenata.

Narodna banka Saudijske Arabije, koja je vlasnik 9,9 odsto udela u Credit Suisse, izgubila je 2,1 odsto vrednosti.

  • GOCA BG

    20.3.2023 #1 Author

    Panika na trzistu je sasvim.opravdana,sutra to moze da se desi bilo kojoj banci…

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #2 Author

    Moze ovo bilo kome da se desi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...