Istorijski dogovor da bi se sprečila globalna kriza poverenja

UBS kupuje Credit Suisse za više od dve milijarde dolara

BankeBerza

19.3.2023 20:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

UBS kupuje Credit Suisse za više od dve milijarde dolara UBS kupuje Credit Suisse za više od dve milijarde dolara
Švajcarska vlada je saopštila da je UBS Group AG pristala da kupi svog dugogodišnjeg rivala Credit Suisse Group AG u istorijskom dogovoru, uz posredovanje vlade, sa ciljem obuzdavanja... UBS kupuje Credit Suisse za više od dve milijarde dolara

Švajcarska vlada je saopštila da je UBS Group AG pristala da kupi svog dugogodišnjeg rivala Credit Suisse Group AG u istorijskom dogovoru, uz posredovanje vlade, sa ciljem obuzdavanja krize poverenja koja je pretila da se proširi na svetska finansijska tržišta.

Švajcarska banka plaća više od dve milijarde dolara za svog rivala, tvrde izvori upoznati sa situacijom, a prenose vodeći svetski finansijski mediji. To će biti dogovor o preuzimanju svih akcija i to po ceni nižoj u odnosu na cenu akcija Credit Suisse zabeleženu na kraju berzanskog trgovanja u petak. Vrednost banke je tada procenjena na oko 7,4 milijarde franaka (osam milijardi dolara).

Švajcarska nacionalna banka pristala je da ponudi liniju likvidnosti u iznosu od 100 milijardi dolara UBS-u kao deo sporazuma, navodi Financial Times (FT), koji je prvi izvestio o sporazumu. Švajcarske vlasti spremne su da promene zakone zemlje kako bi zaobišle glasanje akcionara, navodi list, pozivajući se na ljude bliske ovom pitanju.

Predstavnici dve banke odbili su da komentarišu.

Plan, koji je dogovoren u munjevito organizovanim pregovorima o kriznim situacijama tokom vikenda, nastoji da reši ogroman pad akcija i obveznica Credit Suissea tokom protekle nedelje, posle kolapsa manjih američkih kreditora. Zaštita likvidnosti koju je sprovela švajcarska centralna banka sredinom nedelje nije uspela da okonča tržišnu dramu koja je pretila da rastera klijente i druge strane, sa potencijalnim posledicama za širu industriju, piše Bloomberg.

Američka vlast sarađuje sa svojim kolegama iz Švajcarske, jer oba kreditora imaju operacije u Sjedinjenim Američkim Državama i smatraju se sistemski važnim u Švajcarskoj. Vlasti su tražile sporazum pre nego što se tržišta ponovo otvore u Aziji.

UBS se usaglasio sa ublažavanjem klauzule o značajnoj negativnoj promeni koja bi poništila dogovor ako skoči rast kreditnog duga, takođe je objavio FT. Ova klauzula se primenjuje za period između potpisivanja i zaključenja ugovora.

Preuzimanje 166 godina starog zajmodavca predstavlja istorijski događaj za naciju i svetske finansije. Nekadašnji Schweizerische Kreditanstalt osnovan je 1856. godine da bi finansirao izgradnju železničke mreže, a prerastao je u svetskog igrača koji simbolizuje ulogu Švajcarske kao finansijskog centra.

 • MAJA

  19.3.2023 #1 Author

  Bas velika cena

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.3.2023 #2 Author

  Stvarno istorijski dogadjaj u bankarstvu…

  Odgovori

 • MARA

  19.3.2023 #3 Author

  Ako ce to da spreči globalnu krizu, onda nije mnogo..

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #4 Author

  Preterali su malo sa cenom

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  27.3.2023 #5 Author

  Eto sta moze da proizvede samo jedna izjava čelnika banke. Ubi me prejaka reč, mogla bi reči i Swiss Bank.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...