Borba za finansijsku reputaciju Švajcarske

Credit Suisse u danu oslabila za 30 odsto, država garantuje likvidnost

BankeBerzaFirme u fokusuPoslovanje

16.3.2023 08:39 Autor: Vladimir Jokanović 2

Credit Suisse u danu oslabila za 30 odsto, država garantuje likvidnost Credit Suisse u danu oslabila za 30 odsto, država garantuje likvidnost
Banka Credit Suisse saopštila je u četvrtak da će iskoristiti svoju opciju da prikupi 50 milijardi švajcarskih franaka od Švajcarske nacionalne banke u pokušaju... Credit Suisse u danu oslabila za 30 odsto, država garantuje likvidnost

Banka Credit Suisse saopštila je u četvrtak da će iskoristiti svoju opciju da prikupi 50 milijardi švajcarskih franaka od Švajcarske nacionalne banke u pokušaju da umanji zabrinutost za likvidnost. Banka sa sedištem u Cirihu, nazvala je to „odlučnom akcijom za preventivno jačanje likvidnosti“, preneo je Wall Street Journal.

Dan ranije, švajcarski regulatori saopštili su da banka Credit Suisse može da računa na pomoć centralne banke ukoliko to bude potrebno da bi održala likvidnost.

Regulatori su reagovali kako bi ublažili strahove za likvidnost banke nakon pada akcija evropskih banaka. Regulatori su ocenili da je Credit Suisse „sistemski važna banka“.

Saopštenje je usledilo nakon što su akcije banke Credit Suisse oslabile u sredu za oko 30 odsto, što je dovelo do slabljenja evropskog bankarskog indeksa za sedam procenata, prenosi Reuters. Rekordno visok pad vrednosti vodeće švajcarske banke, koji je na kraju dana bio 24,4 odsto, oživeo je strah od šire pretnje finansijskom sistemu.

U zajedničkom saopštenju, švajcarski finansijski regulator FINMA i nacionalna centralna banka naveli su da Credit Suisse „ispunjava zahteve za kapitalom i likvidnošću nametnutim sistemski važnim bankama“. Upućeni navode da evropske vlade i najmanje jedna banka vrše pritisak na Švajcarsku da reaguje.

Foto: Youtube screenshot

FINMA i Švajcarska nacionalna banka navode da nije bilo naznaka direktnog rizika zbog previranja na američkom bankarskom tržištu. Ipak, nagli pad akcija usledio je nakon kolapsa Banke Silicijumske doline (SVB), a Saudijska nacionalna banka, koja je prošle godine kupila 10 odsto udela u Credit Suisse, isključila je mogućnost da švajcarskoj banci pruži bilo kakvu dodatnu pomoć, prenosi Financial Times.

Banka Credit Suisse već je bila potresena nizom skandala u poslednjih nekoliko godina, uključujući najveći gubitak u njenoj istoriji zbog pucanja investicionih fondova povezanih sa propalom finansijskom firmom Greensill i zbog kolapsa kompanije Archegos Capital.

Analitičari su ocenili da će ovoga puta morati da interveniše Švajcarska nacionalna banka i da spasava Credit Suisse. Oni navode da je švajcarska vlada potpuno svesna da bi neuspeh Credit Suisse ili bilo kakav gubitak vlasnika depozita uništio reputaciju Švajcarske kao finansijskog centra.

Istovremeno, Evropska centralna banka (ECB) zatražila je od zajmodavaca u EU da joj otkriju svoju izloženost švajcarskoj banci, navode neimenovani izvori. ECB je navodno razmatrala izdavanje saopštenja kako bi pokušala da umiri situaciju, ali je u sredu posle podne odlučila da se ne oglašava iz straha da bi to moglo da izazove paniku na tržištu.

Tržišna vrednost banke Credit Suisse već je zadobila težak udarac ove nedelje zbog straha od širenja kolapsa zbog bankrota dve američke banke, kao i zbog njenog godišnjeg izveštaja u kojem su navedene „materijalne slabosti“ u internim kontrolama. Credit Suisse je jedna od 30 banaka u svetu za koje se smatra da su previše velike da bi propale.

 • GOCA BG

  16.3.2023 #1 Author

  Drzava i garantuje likvidnost,bez toga nista…

  Odgovori

 • MADMAX

  19.3.2023 #2 Author

  Država garantuje i to je to . . .

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.