"ugled je narušen", slažu se poslanici

Švajcarski parlament poziva na utvrđivanje odgovornosti za Credit Suisse

BankeInvesticijeSvetVesti

18.3.2023 10:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Švajcarski parlament poziva na utvrđivanje odgovornosti za Credit Suisse Švajcarski parlament poziva na utvrđivanje odgovornosti za Credit Suisse
Švajcarski poslanici najavili su da će pozvati odgovorne za probleme u banci Credit Suisse, kao i na rešavanje problema nakon skandala koji bi mogao... Švajcarski parlament poziva na utvrđivanje odgovornosti za Credit Suisse

Švajcarski poslanici najavili su da će pozvati odgovorne za probleme u banci Credit Suisse, kao i na rešavanje problema nakon skandala koji bi mogao ugroziti ugled zemlje.

Credit Suisse, drugi najveći zajmodavac u Švajcarskoj, tražio je hitan zajam do 54 milijarde dolara od centralne banke kako bi povećao likvidnost nakon što su njegove akcije pale 24 odsto u sredu, kada je njegov najveći ulagač rekao da ne može ponuditi više finansijskih sredstava pomoći.

Švajcarska je održala hitan sastanak u vezi s kreditom centralne banke, ali nakon toga nije bilo izjava političkog vrha, prenosi SEEbiz.

Švajcarska, uprkos što uživa visok ugled kada su u pitanju njene banke, nema mnogo mehanizama za pozivanje pojedinačnih bankara na odgovornost za loše upravljanje, za razliku od nekih drugih finansijskih centara, poput Velike Britanije, gde se viši menadžeri mogu suočiti s kaznenim sankcijama.

Švajcarska Socijaldemokratska stranka (SP), druga po veličini partija u donjem domu parlamenta, pozvala je na istragu kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za krizu.

Poslanik Zelenih Gerhard Andrej rekao je da menadžeri treba da preuzmu odgovornost i da Švajcarska treba da pogleda svoje propise. On smatra da je debakl Credit Suisse zemlju doveo u „vrlo tešku“ situaciju.

Nakon spasavanja konkurentske banke UBS pre 15 godina, previranja u Credit Suisse ponovo su istakla slabe tačke finansijske stabilnosti Švajcarske, ali ona ostaje najveći svetski centar za upravljanje bogatstvom.

Finansijski sektor čini oko devet odsto švajcarskog bruto domaćeg proizvoda i zapošljava 5,5 odsto radne snage.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...