Napuštanje projekta futurističkog transporta putnika i tereta

Zatvaranje kompanije Hyperloop One

NovacSvet

22.12.2023 14:22 Autor: Vladimir Jokanović 1

Zatvaranje kompanije Hyperloop One Zatvaranje kompanije Hyperloop One
Hyperloop One, futuristička transportna kompanija koja dizajnira cevi za transport putnika i tereta iz grada u grad, brzinom kojom lete avioni, gasi se, navode... Zatvaranje kompanije Hyperloop One

Hyperloop One, futuristička transportna kompanija koja dizajnira cevi za transport putnika i tereta iz grada u grad, brzinom kojom lete avioni, gasi se, navode izvori upoznati sa situacijom.

Nekada startap visokog profila, Hyperloop One je prikupio više od 450 miliona dolara od osnivanja 2014. godine, prenosi Bloomberg, pozivajući se na PitchBook. Kompanija je u međuvremenu izgradila probnu stazu u blizini Las Vegasa u pokušaju da razvije svoju transportnu tehnologiju.

Kompanija je neko vreme imala naziv Virgin Hyperloop One nakon investicije kompanije Virgin Ričarda Brensona (Richard Branson). Virgin je prošle godine uklonio svoj brend nakon što se startap prošle godine fokusirao na prevoz tereta, a ne ljudi. Brenson i investitori iz UAE najviše su uložili u projekat.

Kompanija sa sedištem u Los Anđelesu, koja je 2020. godine prva u svetu obavila probnu vožnju na super brzom lebdećem sistemu, rasprodaće svoju preostalu imovinu, dok će njenim zaposlenima radni odnos prestati 31. decembra ove godine, prenosi Reuters.

U sistemu hiperlup (hiperpetlja), koji koristi magnetnu levitaciju kako bi omogućio skoro nečujno putovanje, put između Njujorka i Vašingtona (328 kilometara) trajao bi oko 30 minuta, što je dvostruko brže od aviona i četiri puta brže od brzog voza.

Interesovanje za ovu tehnologiju podstakao je Ilon Mask (Elon Musk) 2013. godine, kada je izložio kako će funkcionisati moderan sistem hiperpetlje. Njegovo preduzeće za izgradnu tunela Boring Company, nastoji da pošalje putnike spakovane u kapsule kroz međugradski sistem podzemnih vakuumskih cevi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...