Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Udruženje radnika na internetu ne odustaje od svojih zahteva, UFPS zadovoljno prelaznim rešenjem

Deo frilensera protestima traži nove pregovore sa Vladom

PoreziPreduzetnik

7.4.2021 14:48 Autor: Ljiljana Begović 3

Deo frilensera protestima traži nove pregovore sa Vladom Deo frilensera protestima traži nove pregovore sa Vladom
Posle niza sastanaka i neuspelih pregovora, Udruženje radnika na internetu (URI) odbilo je dva predloga Vlade o načinu oporezivanja frilensera u Srbiji, dok, sa... Deo frilensera protestima traži nove pregovore sa Vladom

Posle niza sastanaka i neuspelih pregovora, Udruženje radnika na internetu (URI) odbilo je dva predloga Vlade o načinu oporezivanja frilensera u Srbiji, dok, sa druge strane, u Udruženju frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) smatraju da je nova odluka Vlade Srbije o obavezama frilensera „dobra za većinu frilensera, naročito za one koji zarađuju manje, jer će za njih 54 odsto dug biti potpuno otpisan“.

Zbog neprihvaćenih predloga Udruženja radnika na internetu, njihovi članovi odlučili su da danas, 7. aprila organizuju kampovanje ispred Skupštine Srbije, dok će narednog dana 8. aprila. na istom mestu biti organizovan protest.

Članica Udruženja radnika na internetu Tamara Petrović za Biznis.rs kaže da bi na organizovanom kampovanju trebalo da bude oko 100 šatora, odnosno oko 200 ljudi.

“Na protestu koji je zakazan za 8. april URI će tražiti da Vlada povuče svoj predlog iz Skupštine. Takođe, zahtevi su da se otpiše dug, plus tekuće obaveze koje svakom frilenseru onemogućavaju rad. Najavljuju novi zakon za 1.1. 2022. dok pritom od 1.10. smanjuju za pola neoporezivi deo prihoda i potpuno ukidaju normirane troškove. To nama govori da novi zakon neće doneti ništa dobro. Vlada je prošle nedelje kada nam je predstavila predlog već sutradan usvojila na svojoj sednici”, objašnjava Petrović.

Ona dodaje da je cilj protesta da se pokaže upornost i da se Vlada i URI vrate za pregovarački sto.

Foto: Tanjug

U saopštenju koje su objavili na svom sajtu iz URI kažu da je predlog Vlade odbijen pre svega zbog tekućeg poreskog opterećenja.

„Neoporeziv deo uvećan na 32.000 dinara važi samo za dug, ne za obaveze od 1. oktobra 2021. godine. Potpuno je neprihvatljivo da se od ovog datuma taj neoporezivi deo vraća na minimum – 18.300 dinara, a da normirani troškovi potpuno izostaju iz obračuna“, navodi Petrović.

Dug je prema mišljenju članova ovog Udruženja nerazumno visok i mnogi frilenseri neće biti u mogućnosti da ga plaćaju narednih 10 godina.

„Prema računici na 1.000 evra zarade, posle svih odbitaka, dug bi iznosio 11.500 evra, a kod zarade od 1.500 evra mesečno dug drastično raste i iznosi skoro duplo – oko 22.500 evra. Onome ko zaradi mesečno 2.000 evra dug skače trostruko – na 33.000 evra. Svaki prosečan frilenser koji zarađuje od 500 do 1.500 evra mesečno u oktobru ove godine biće primoran da prestane da radi“, naglašava Petrović.

UFPS ima drugačiju računicu

Sa druge strane Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije koje nije od početka bilo uključeno u pregovore Vlade i frilensera, prihvatilo je predlog jer su, kako kažu, prihvaćeni skoro svi njihovi uslovi.

Nova odluka Vlade Srbije o obavezama frilensera dobra je za većinu frilensera, naročito za one koji zarađuju manje, jer će za njih 54 odsto dug biti potpuno otpisan, smatraju u Udruženju frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS).

Povoljno je, navodi UFPS na svom sajtu, i to što će svima kojima je dug obračunat po staroj, za frilensere nepovoljnijoj računici, gde postupak utvrdivanja obaveza nije pravosnažno okončan, poreska rešenja biti poništena i dug obračunat po novoj, znatno povoljnijoj računici.

To se odnosi na prosečne mesečne prihode od blizu 60.000, koliko prema računici UFPS ima oko 54 odsto frilensera, što znači da je više od pola frilensera dobilo potpun otpis. Prema istraživanju UFPS, trećina frilensera mesečno zarađuje između 60.000 i 120.000 dinara, pa njihova mesečna rata, po najnovijoj odluci Vlade, iznosi između jedan i 17 evra po godini.

Foto:Pixabay.com

Tako, frilenser koji je zarađivao 90.000 mesečno ima ratu od devet evra ako je radio jednu godinu, 18 evra ako je radio dve, odnosno 45 ako je radio pet godina. To, navodi se u analizi, iznosi od 1,18 odsto do 5,9 odsto mesečne zarade od 90.000, a prema istraživanju UFPS, oko 22 odsto frilensera mesečno zarađuje između 60.000 i 90.000 dinara.

Kada je reč o prelaznom periodu, trenutno rešenje podrazumeva progresivno oporezivanje, pa je na mesečne prihode od 500 evra poresko opterećenje 2,05 odsto, na prihode od 700 evra 10,55 odsto, na prihode od 1.000 evra 16,93 odsto a na prihode od 1.500 evra 21,89 procenata.

To, prema istraživanju UFPS znači da većina frilensera neće platiti ništa ili će platiti manje od 20 odsto za ukupne poreze i doprinose.

 • ŽANETA

  7.4.2021 #1 Author

  UFPS nije ničiji legitimni predstavnik i zato je besmisleno da objavljujete njihove „stavove“, računice , a pogotovu njihov „dogovor s Vladom“
  Kally

  Odgovori

 • Svetlana

  8.4.2021 #2 Author

  Kakve veze imaju preduzetnici i frilenseri?
  Ja sam preduzetnik i ne vidim nikakvu vezu izmedju nas i frilensera.
  Očigledno je na brzinu sklepano neko uruženje da bi vlada progurala ono što je zamislila.

  Odgovori

  • Morona

   9.4.2021 #3 Author

   Naravno. Samo su zaboravili da freelanceri nemaju IQ dnevnika u 19h

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...