Kalendar plaćanja Poreske uprave

Ovo su poreske obaveze koje treba izmiriti u novembru

PoreziPreduzetnik

27.10.2021 11:01 Autor: Ljiljana Begović 0

Ovo su poreske obaveze koje treba izmiriti u novembru Ovo su poreske obaveze koje treba izmiriti u novembru
Prema kalendaru poreske uprave za novembar, već prvog dana ovog meseca svoje poreske obaveze moraju da izmire paušalno oporezovani preduzetnici. Naime, prvi novembar je... Ovo su poreske obaveze koje treba izmiriti u novembru

Prema kalendaru poreske uprave za novembar, već prvog dana ovog meseca svoje poreske obaveze moraju da izmire paušalno oporezovani preduzetnici.

Naime, prvi novembar je poslednji rok za podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje za 2022. godinu, a do istog datuma neophodno je platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za septembar 2021. godine.

Sledeći važan datum u kalendaru Poreske uprave je 5. novembar kada se na obrascu dostavljaju obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Obaveštenja uključuju sve ugovore o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa.

Peti dan novembra poslednji je rok i za dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplate sredstava. Izveštaj se dostavlja na Obrascu IOSI.

Poreski obveznici su dužni da do 10. novembra podnesu poresku prijavu i plate porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP-PPNO. Isti datum je krajnji rok i za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV. Prijava se podnosi na Obrascu PP PDV.

Foto: Pixabay/Bru-nO

Polovina meseca novembra, je rok do kada veliki deo poreskih obveznika treba da za namirivanje obaveza pripremi novac i potrebnu dokumentaciju.

Svi koji se bave samostalnom delatnošću moraju da plate akontaciju poreza i doprinosa na prihode. Svoje poreske obaveze treba da namire i sveštenici i verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri.

Obavezno je i plaćanje doprinosa za samostalne umetnike, kao i za poljoprivrednike za četvrti kvartal 2021. godine.

Takođe, 15. novembar je poslednji datum za izmirivanje i sledećih poreskih obaveza:

  • Podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP OD-O
  • Podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP PDV
  • Podnošenje Obrasca PID PDV 1 za oktobar mesec ako je u oktobru mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo
  • Plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec
  • Plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca

Prema kalendaru Poreske uprave polovina meseca novembra je poslednji rok za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, na Obrascu PP OA, kao i za podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na Obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.

Poslednji dan u mesecu treba da u svoj kalendar upišu svi koji imaju obavezu plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za oktobar 2021. godine. Takođe, 30. novembar je poslednji rok za plaćanje obračunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...