Jedan od ciljeva i usvajanje novog programa za suzbijanje sive ekonomije

NALED predlaže promenu sistema oporezivanja najnižih plata

Porezi

21.11.2022 16:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

NALED predlaže promenu sistema oporezivanja najnižih plata NALED predlaže promenu sistema oporezivanja najnižih plata
Sa sednice Saveza za fer konkurenciju NALED-a poručeno je da je potrebno razmišljati u pravcu postizanja veće progresivnosti oporezivanja, kao i o mogućem ukidanju... NALED predlaže promenu sistema oporezivanja najnižih plata

Sa sednice Saveza za fer konkurenciju NALED-a poručeno je da je potrebno razmišljati u pravcu postizanja veće progresivnosti oporezivanja, kao i o mogućem ukidanju doprinosa za zdravstvo kao načinu da se postigne značajnije poresko rasterećenje plata.

“Osim toga, jedan od prioriteta Vlade Srbije trebalo bi da bude i reforma sistema neporeskih nameta i ukidanje parafiskala. Prvi korak bio bi uspostavljanje javnog registra svih taksi, naknada i drugih dažbina. NALED je tokom 2021. razvio registar u kojem je evidentirano više od 2.000 nameta smeštenih u više od 200 zakona i 400 podzakonskih akata na republičkom i lokalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Hitno usvajanje novog Programa za suzbijanje sive ekonomije, omogućavanje bezgotovinskog plaćanja na svim šalterima javne uprave uz ukidanje papirne uplatnice, kao i uključivanje svih republičkih i lokalnih inspekcija u sistem eInspektor, glavni su prioriteti koje će Savez za fer konkurenciju NALED-a zagovarati pred novom vladom u cilju smanjenja poslovanja u sivoj zoni u Srbiji.

Na sednici saveza posebno je istaknut značaj suzbijanja rada na crno u borbi protiv sive ekonomije. Zato će se među prioritetima naći i predlozi za smanjenje poreskog opterećenja rada, posebno najnižih plata, proširenje zakona o angažovanju sezonskih i povremenih radnika u građevinarstvu, turizmu, ugostiteljstvu i na poslovima pomoći u kući, kao i uređenje statusa nestandardnih i fleksibilnih oblika rada.

“Usvajanje novog programa za suzbijanje sive ekonomije trebalo bi da bude prioritet Vlade Srbije. Savez za fer konkurenciju je kao deo vladine stručne grupe doprineo definisanju mera tog strateškog dokumenta, a dodatni doprinos daćemo novom procenom obima sive ekonomije u Srbiji po nekoliko različitih metoda, koju ćemo uskoro objaviti”, rekao je novi predsednik saveza i direktor Atlantic grupe za Srbiju Zoran Daljević i dodao da Savez za fer konkurenciju okuplja 51 kompaniju i instituciju koje zajedno zapošljavaju više od 40.000 ljudi.

Gost na sednici bio je novi ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, koji je istakao značaj daljeg rada na novom Programu za suzbijanje sive ekonomije i promovisanju fer uslova poslovanja.

Važna mera u suzbijanju sive ekonomije je i podsticanje bezgotovinskih plaćanja.

Savez je podržao Kancelariju za IT i eUpravu u uspostavljanju mogućnosti bezgotovinskog plaćanja na više od 400 šaltera javne uprave, a naredni korak biće dalje proširenje prihvatne infrastrukture. Najavljeno je lansiranje POS programa u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje, u okviru kojeg će POS terminalima i rešenjima za onlajn prodaju biti opremljeno do 25.000 prodajnih mesta preduzetnika, malih i srednjih preduzeća i šaltera institucija. Time će broj prihvatnih mesta biti povećan za više od 20 odsto.

 • BIJUTI27

  21.11.2022 #1 Author

  Ne mogu isti porez da plaćaju ljudi koji rade za minimalac i oni koji zarađuju milione eura. Kao na Zapadu, oni koji zarađuju ogromne sume novca, uvesti porez 49% i eto para u budžetu i za običan narod..

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  22.11.2022 #2 Author

  I ako je uvijeno u lepu priču samo još više nameta će proizaći iz ovoga

  Odgovori

 • TATJANA

  22.11.2022 #3 Author

  Treba raditi na zdravoj konkurencije i suzbijanju sive ekonomije. Deluju ohrabrujuce ovi predlozi

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...