Povoljniji obračun poreza za kupce-proizvođače električne energije

Prozjumeri dobili manje račune za struju, ali očekuju dodatne olakšice

EkologijaInfrastrukturaIzdvajamoPorezi

22.2.2023 13:55 Autor: Julijana Vincan 1

Prozjumeri dobili manje račune za struju, ali očekuju dodatne olakšice Prozjumeri dobili manje račune za struju, ali očekuju dodatne olakšice
Izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost počeo je povoljniji obračun poreza za domaćinstva koja su prozjumeri, odnosno istovremeno kupci i proizvođači električne energije,... Prozjumeri dobili manje račune za struju, ali očekuju dodatne olakšice

Izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost počeo je povoljniji obračun poreza za domaćinstva koja su prozjumeri, odnosno istovremeno kupci i proizvođači električne energije, čime je delimično unapređena primena ovog instituta. To se može videti iz njihovih januarskih računa za struju.

U srpskom zakonodavstvu institut prozjumera uveden je 2021. godine donošenjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koji kupca-proizvođača definiše kao krajnjeg kupca koji je na unutrašnje instalacije priključio sopstveni objekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE), pri čemu se proizvedena struja koristi za snabdevanje sopstvene potrošnje, višak isporučuje u elektrodistributivni sistem, a potom koristi kada je potrošnja veća od trenutne proizvodnje.

Iz Centra za unapređenje životne sredine ističu da, osim što će izmenama pomenutog zakona troškovi prozjumera biti umanjeni, i period povraćaja investicije u solarne elektrane biti skraćen, smatraju da je došlo do boljeg usklađivanja zakona iz oblasti energetike i finansija.

„Porez na dodatu vrednost je, pre promene Zakona o PDV-u, bio obračunavan na ukupno preuzetu električnu energiju, bez obzira na proizvedene viškove, dok je novim zakonskim rešenjem osnovica za obračun postala utrošena električna energija, odnosno razlika između preuzete i proizvedene energije, ali i naknada za pristup distributivnom sistemu za razliku preuzete i utrošene električne energije. Ovom promenom delimično je uklonjena jedna od barijera na putu pune primene instituta kupac-proizvođač sa neto merenjem“, objašnjavaju iz Centra.

Oni su ocenili da je ovo važan korak za pospešivanje učešća građana u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora u Srbiji. Kako kažu, promena ovako važnog zakona u korist kupaca-proizvođača je dobar signal države da želi da izgradi adekvatan regulatorni okvir koji je podsticajan za građane da se uključe u proizvodnju struje.

„Ima još prostora za dalje unapređenje zakonodavstva i statusa kupaca-proizvođača, a isti princip promene obračuna kroz Zakon o PDV-u mogao bi biti primenjen i na Zakon o akcizama. Pored toga, bilo bi poželjno prozjumere osloboditi i naknade za podsticaje povlašćenih proizvođača električne energije“, naglasili su iz Centra.

Foto: Rawpixel.com

Kupci-proizvođači i dalje traže punu primenu Uredbe

Uprkos lepim vestima, prozjumeri su i dalje nezadovoljni. Iako svako smanjenje računa povećava njihovo zadovoljstvo i dalje Uredba o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između prozjumera i snabdevača nije u potpunosti primenjena.

Naime, kupcima-proizvođačima i dalje se obračunava mrežarina, kao i dve naknade – za povlašćene proizvođače električne energije i za unapređenje energetske efikasnosti na preuzetu električnu energiju, a ne na utrošenu, dok se akciza obračunava na preuzetu, a ne na utrošenu struju.

„Primetili smo u računima da je od 1. januara došlo do promene u obračunu PDV-a, da se više ne naplaćuje PDV na preuzetu električnu energiju, nego na utrošenu, što je u skladu sa uredbom zbog koje smo se i odlučili da postavimo solarnu elektranu na svoje krovove. Ono što nismo očekivali jeste da se PDV i dalje obračunava na mrežarinu, na naknade i na akcizu. To znači da su računi malo viši nego što smo očekivali, ali opet dosta niži nego pre“, objašnjava prozjumerka Dragana Maričić iz Rume za Biznis.rs.

Ona je dodala kao primer da su potrošili više kilovata u januaru nego prethodnog meseca, a da su platili otprilike isto kao u decembru, s tim što je 1. januara struja poskupela za više od 10 odsto. Dakle, kako kaže, nisu ni osetili poskupljenje.

„U narednom periodu bi trebalo da se radi na tome da se, kao što je Zakonom o PDV-u predviđeno, da se PDV obračunava na utrošenu električnu energiju, to isto odradi i za akcizu. Takođe, naknada za povlašćene proizvođače električne energije bi trebalo da se ukine, odnosno isto da se obračunava na utrošenu struju. Znam da je nekoliko organizacija na javnoj raspravi o OIE dalo predlog izmena članova koji se na to odnose, ali nismo još uvek dobili odgovor od Ministarstva energetike, a nadam se da hoćemo. Videćemo“, istakla je naša sagovornica.

U Srbiji više od 700 prozjumera

Od početka aktivne primene u aprilu 2022. godine, više od 730 domaćinstava u Srbiji ostvarilo je status prozjumera, i sada je već instalisano nešto više od šest megavata (MW) solarnih elektrana na krovovima porodičnih kuća.

„Veoma je važno da se i na ovaj način nastavi sa dekarbonizacijom sektora energetike, i omogući građanima da daju svoj doprinos energetskoj tranziciji. Srbija se, kao članica Energetske zajednice i potpisnica Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, obavezala da do 2030. godine smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 40,3 odsto u odnosu na 1990. godinu, i poveća udeo obnovljivih izvora na 40,7 procenata u ukupnoj finalnoj potrošnji električne energije“, podsetili su iz Centra za unapređenje životne sredine.

U svrhu ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza i dostizanja navedenih ciljeva, u toku je priprema Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP) do 2030. godine, sa vizijom do 2050. godine. Ovaj dokument će odrediti pravac energetske i klimatske politike i formiraće okvir za proces pravedne energetske tranzicije u Srbiji.

  • VOJKAN

    24.2.2023 #1 Author

    Treba se okrenuti prema zelenoj i održivoj ekonomiji pre svega

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...