Prednosti joint venture saradnje

Koje rizike nosi zajedničko ulaganje u biznis?

Poslovanje

24.10.2023 17:55 Autor: Ljiljana Begović 6

Koje rizike nosi zajedničko ulaganje u biznis? Koje rizike nosi zajedničko ulaganje u biznis?
Partnersko odnosno zajedničko ulaganje nosi veliki rizik, ali može doneti i veću dobit. Alternativa pokretanju sopstvenog biznisa je zajedničko ulaganje s kompanijom ili pojedincem,... Koje rizike nosi zajedničko ulaganje u biznis?

Partnersko odnosno zajedničko ulaganje nosi veliki rizik, ali može doneti i veću dobit. Alternativa pokretanju sopstvenog biznisa je zajedničko ulaganje s kompanijom ili pojedincem, ili možda univerzitetom, čije su vam ekspertize i resursi potrebni. Na primer, vaš partner u zajedničkom ulaganju može biti kompanija koja je spremna da pomogne da se vaša ideja dalje razvije da bi se video njen potencijal.

Stručnjaci navode da takvo zajedničko ulaganje je možda najbolje gledati kao eksperiment koji može ili ne mora da uspe.

Jedna od dobrih strana zajedničkog ulaganja je i izbegavanje administrativnih formalnosti koje su često neophodne pri osnivanju preduzeća.

Saradnja dve zainteresovane strane može biti u vidu ugovora o zajedničkom ulaganju, gde oba učesnika ugovaraju svoje obaveze, odgovornosti. Takođe, saradnja može biti u obliku korporativnog poduhvata kada se osniva novo preduzeće koje zajednički sa određenim striktnim obavezama vode dve strane.

Ovakav ugovor najčešće podrazumeva udruživanje sredstava da bi se realizovao neki projekat. Nakon završetka i dolaska do cilja koji su ulagači zajedno odredili deli se zarada, a neretko i gubici.

Zajedničko ulaganje uglavnom traje onoliko koliko traje i određeni projekat, nakon čega saradnja prestaje, mada u određenim slučajevima partneri mogu i nastaviti da sarađuju osnivanjem zajedničke firme.

Joint venture ili zajednički poduhvat je ugovor kojim dve ili više osoba udružuju svoju imovinu radi ostvarenja unapred određenog poslovnog poduhvata i koje se razdružuju posle njegovog ispunjenja, s tim da saugovarači proporcionalno svom udelu ili dogovoru dele dobit i snose gubitak.

Joint venture je sličan partnerstvu, ali se od njega razlikuje po tome što se odnosi na unapred određenu poslovnu operaciju čije je ostvarenje vezano na određeno vreme (makar i na više godina), dok partnerstvo predstavlja zajedničko vođenje poslova u svim segmentima njihove delatnosti i po pravilu je trajan poslovni odnos.

Za zasnivanje joint venture odnosa ne zahtevaju se formalnosti osnivanja, ne stvara se novi pravni subjekt, a prema trećim licima odgovornost saugovarača je neograničena i može se ograničiti samo ugovorom sa trećim licima, a ne internim sporazumom.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević kaže u razgovoru za Biznis.rs da ugovori o zajedničkom ulaganju mogu biti vrlo korisni ako se partneri unapred dogovore oko ciljeva, korišćenja zajedničkih resursa, ali i podele rizika i odgovornosti.

„Pre stupanja u ovakav partnerski poduhvat trebalo bi proceniti tržište, ali i koliko je ulaganje isplativo ili rizično. Taj pojam zajedničkog ulaganja kod nas je prestao da se koristi od uvođenja pojma vlasničkog ulaganja, pogotovo stranog. Kod nas je zajedničko ulaganje postojalo dok je bila aktuelna društvena svojina, onda smo limitirali strano ulaganje kao zajedničko, odnosno joint venture. Sad kada govorimo o zajedničkom ulaganju trebalo bi da govorimo o zajedničkom ulaganju domaćih i stranih ulagača u vlasništvu“, objašnjava Kovačević.

Kod ugovora o zajedničkom ulaganju mora se voditi računa da obe strane dobiju zaradu ili da dele gubitke srazmerno kapitalu koji su uložile.

„Želja za ulaskom na strano tržište često može biti odlučujući faktor kompanije za ulazak u zajednički poduhvat. U slučaju da kompanija želi da proširi svoju mrežu i na druga tržišta, možete da uđete u zajednički poduhvat sa lokalnim distributerom iz inostranstva koji dobro poznaje kanale distribucije, kao i lokalno tržište“, navodi savetnik za strana ulaganja.

Jedna od prednosti zajedničkog ulaganja je i to što veći broj investitora uključenih u projekat znači manje troškove za svakog od njih, kao i eventualne gubitke.

„Takođe, dobra strana zajedničkih ulaganja jeste i ograničeno vreme trajanja ovakvog partnerstva, jer nijedna strana nema obavezu trajnog vezivanja u poslovnom odnosu. Na taj način svako ima priliku da napusti poduhvat nakon završetka određenog projekta. S druge strane, ako prvi projekat ispuni očekivanja ništa ne sprečava učesnike da ga pretvore u trajno partnerstvo“, zaključuje Milan Kovačević.

 • KIMCHI

  24.10.2023 #1 Author

  Ali i rizik se deli

  Odgovori

 • jevtić

  25.10.2023 #2 Author

  Ne dopadaju mi se zajednička ulaganja ni u šta….

  Odgovori

 • SABRINA

  25.10.2023 #3 Author

  Partnertstva jesu dobra stvar,ali ne znam koliko su uspešna za naše podneblje.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  25.10.2023 #4 Author

  Partnerstva kod nas se pokazala kso losa,u svetu je mentalni sklop drugaciji od srpskog..

  Odgovori

 • LEBRON

  25.10.2023 #5 Author

  Veliki rizik ali se isplati ponekada

  Odgovori

 • MAJA

  26.10.2023 #6 Author

  To je ogromna rizik

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...