Transparentnost podataka važna za planiranje poslovanja

Usaglašenost sa međunarodnim standardima neophodna i za mala i srednja preduzeća

AnalizaPoslovanjeSrbija

23.10.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 7

Usaglašenost sa međunarodnim standardima neophodna i za mala i srednja preduzeća Usaglašenost sa međunarodnim standardima neophodna i za mala i srednja preduzeća
Osim godišnjih izveštaja, na koje su najviše fokusirani menadžment kompanija i poslovni partneri, poslovni konsultanti smatraju da je mnogo važnije postići transparentnost svih tekućih... Usaglašenost sa međunarodnim standardima neophodna i za mala i srednja preduzeća

Osim godišnjih izveštaja, na koje su najviše fokusirani menadžment kompanija i poslovni partneri, poslovni konsultanti smatraju da je mnogo važnije postići transparentnost svih tekućih izveštaja kao što su dnevni, nedeljni, mesečni ili kvartalni za svaki poslovni proces, aktivnost ili značajnu bilansnu poziciju. Ovakav način praćenja tokova rada od presudnog je značaja za dobro vođenje preduzeća.

Međunarodni računovodstveni standardi (MRS) su, iz makroekonomskog ugla, uvedeni da bi se postigla transparentnost.

“MRS imaju svrhu da obezbede uporedivost podataka i informacija, kao i nesmetano poslovno komuniciranje zainteresovanih strana, bez obzira na vrstu delatnosti koju obavljaju i zemlju u kojoj posluju. Ovi standardi teže harmonizaciji različitih računovodstvenih regulativa i propisa koji se odnose na pripremu i prikazivanje pozicija u finansijskim izveštajima kao što su bilans stanja, bilans uspeha i aneksi”, objašnjava poslovni konsultant Biljana Lazarević u razgovoru za Biznis.rs.

Ona dodaje da, pored makro i mikroekonomske dimenzije, transparentnost povezuje i nivo koji se odnosi na obradu podataka iz prošlosti, a sve u svrhu donošenja boljih odluka u budućnosti, jer izveštaji služe kao osnova za donošenje ekonomskih strategija za predstojeći period.

Cilj računovodstvenih standarda je da finansijski izveštaji koji opštu notu transparentnosti dobijaju publikovanjem na sajtu Agencije za privredne registre (APR) daju istinitu i objektivnu, takozvanu fer informaciju o nekom ekonomskom subjektu i njegovom finansijskom položaju.

“Informacije iz računovodstvenih evidencija usaglašenih sa MRS imaju veliki značaj za multinacionalne kompanije, posebno u eri otvorene privrede i globalizacije tržišta. MRS su više fokusirani na transparentnost godišnjih, zvaničnih finansijskih izveštaja, dok je za uspešno poslovanje neophodno sastavljati i izveštaje u kraćem vremenskom roku”, navodi Lazarević.

Foto: Freepik.com

Naša sagovornica smatra da finansijski izveštaji pokazuju koliko je menadžment dobro upravljao resursima i procesima, ali nakon godišnjeg ciklusa.

“To je veoma korisna praksa, mada relativno zakasnela i teško podložna korektivnim merama u cilju ostvarenja željenih rezultata. Međutim, kontinuirano praćenje na relacijama planirano-realizovano, a saglasno usvojenim racio finansijskim pokazateljima ili KPI-jevima (Key Performance Indicators) glavni je zadatak menadžmenta i vlasnika”, objašnjava poslovni konsultant.

Bez obzira na veličinu i stepen razvijenosti malog i srednjeg preduzeća, uvek postoji neki vid izveštavanja koje prate vlasnik i menadžment. Što je preduzeće razvijenije i biznis kompleksniji, to je potreba za sistematizovanim i transparentnim izveštajima veća.

“Izveštaji su potrebni za istorijsko sagledavanje, ali njihov glavni značaj se ogleda u doprinosu kvalitetnom donošenju odluka u budućnosti. Zahtevi za transparentnim poslovanjem nameću strukturni pristup izveštavanju. U savremenom poslovnom okruženju donošenje odluka mora biti sve brže, a delovanje proaktivnije. Takođe, postavljaju se i zahtevi za optimalnim angažovanjem resursa, a da bi to moglo i da se uradi na pravi način neophodni su pravi podaci u pravom trenutku, dostupni donosiocu odluke”, naglašava naša sagovornica.

Vlasnici i menadžment žele da na brz i jednostavan način sagledavaju svoje poslovanje, kao i da prate i predviđaju trendove, bolje razumeju prednosti i nedostatke poslovanja, i steknu bolji uvid u odnose između različitih službi, profitnih centara u svom poslu.

Pored tačnosti podataka i dostupnosti izveštaja, vlasnik i menadžment kompanije treba da imaju podatke prikupljene iz različitih izvora na jednom mestu. To omogućava da se svi aspekti poslovanja analiziraju kroz jedan sistem i da se nove poslovne odluke donose nakon adekvatnog sagledavanja kompletne situacije, što predstavlja integrisani pristup funkcionisanju firme na bazi transparentnih izveštaja.

“U kontekstu davanja na značaju transparentnosti finansijskih izveštaja i tačnog vrednovanja i prikazivanja pojedinačnih pozicija ovog zvaničnog dokumenta preduzeća, Ministarstvo finansija Republike Srbije je otvorilo poziv za dostavljanje Izjave o zainteresovanosti konsultantskih firmi koje bi svojom ekspertizom, organizacijom seminara, predavanja, radionica pomogle povećanju razumevanja i korišćenja finansijskih izveštaja i finansijskog izveštavanja u malim i srednjim preduzećima (MSP)”, kaže Biljana Lazarević.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) veoma često navodi transparentno izveštavanje kao jedan od bitnih ciljeva tokom projekata podrške segmentu malih i srednjih preduzeća (MSP) koje realizuju konsultanti sa kojima banka sarađuje.

“Fokus ove institucije je na transparentnosti izveštavanja. Daje mu poseban značaj u funkcionisanju preduzeća i nameće kao pravilo da se i primenjuje u radu, za interne i eksterne potrebe”, zaključuje poslovni konsultant Biljana Lazarević.

  • SABRINA

    23.10.2023 #1 Author

    Godišnji izveštaj definitivno nije dovoljna informacija o nekoj firmi.

    Odgovori

  • COMILE

    23.10.2023 #3 Author

    To nije dovoljan podatak, trebalo bi sve da imaju, kako bi ljudima olaksali

    Odgovori

  • SUNCE

    23.10.2023 #4 Author

    Prva suštinska stvar koju treba uraditi je uspostaviti nezavisno i delotvorno pravosuđe a to je izgleda nemoguće.

    Odgovori

  • ELLA

    23.10.2023 #5 Author

    Transparentnost podataka je kljucna za razvoj I uspesno poslovanje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    23.10.2023 #6 Author

    Upravo tako,godisnji izvestaj nisu dovoljni..

    Odgovori

  • Dux011

    23.10.2023 #7 Author

    Pa logicno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...