Vlada usvojila Predlog izmena i dopuna koje bi se primenjivale od 1. januara 2024. godine

Privrednici i računovođe traže sistemske izmene osnovnog Zakona o e-fakturama

BankePoreziPoslovanjeSrbija

16.10.2023 13:51 Autor: Ljiljana Begović 3

Privrednici i računovođe traže sistemske izmene osnovnog Zakona o e-fakturama Privrednici i računovođe traže sistemske izmene osnovnog Zakona o e-fakturama
Nakon poziva Ministarstva finansija da u postupku izrade Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju učestvuju relevantne organizacije slanjem svojim sugestija... Privrednici i računovođe traže sistemske izmene osnovnog Zakona o e-fakturama

Nakon poziva Ministarstva finansija da u postupku izrade Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju učestvuju relevantne organizacije slanjem svojim sugestija i primedbi, Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona i poslala ga skupštini na usvajanje.

Predloženo je da se izmene i dopune primenjuju od 1. januara 2024. godine.

Jedna od najvažnijih novina u izmenama i dopunama zakona o e-fakturama je razmena podataka na sistemu elektronskih faktura (SEF) putem klauda. Takođe, Predlogom zakona uvodi se i obaveza evidentiranja prethodnog poreza.

Ova obaveza postoji nezavisno od toga da li obveznik ima pravo na odbitak prethodnog PDV-a ili ne. Takozvana preliminarna PDV prijava neće biti i konačna koju treba podneti Poreskoj upravi, već će se prijava sastavljati na osnovu podataka iz PDV evidencija i poslovnih knjiga obveznika.

Iako su konsultovani privrednici i računovođe, stručnjaci za ovu oblast tvrde da izmene zakona sadrže sistemske greške koje je, pre svega, neophodno ukloniti.

Otkako je počeo da funkcioniše sistem elektronskog fakturisanja za sve PDV obveznike, računovođe imaju primedbe na pravnu nesigurnost u radu, pa je zato jedan od najznačajnijih predloga bio da na SEF budu prijavljena sva lica (obveznici poreza na dobit pravnih lica i obveznici poreza na prihode od samostalne delatnosti) kojima PDV obveznici vrše promet dobara i da se doda status dobrovoljni korisnik, kako bi se rešio veliki problem zbog sadašnje obaveze unosa pojedinačne evidencije PDV-a.

Foto: Pexels.com

Poreska savetnica Marija Đorđić iz agencije Experta ističe da je najviše problema u funkcionisanju SEF-a na polju nastanka i ispravke grešaka u poslatim fakturama.

“Naš predlog je bio da se na sistemu omogući generisanje dokumenta storno račun, klikom na dugme ‘storniranje’ od strane pošiljaoca u izlaznoj fakturi koju želi da stornira. Tako generisan storno račun automatski bi bio isporučen primaocu originalne fakture. U njemu bi se nalazio tekst obaveštenja o umanjenju prethodnog poreza, u skladu sa članom 21. Zakona o porezu na dodatu vrednost. Na taj način primalac storno fakture bi prilikom prihvatanja storno računa na samom sistemu birao opcije koje se nalaze na ovom obaveštenju, kao što su – da je ispravio odbitak prethodnog poreza sa originalnog računa koji se stornira, da nije ni imao pravo da koristi prethodni porez sa originalnog računa koji se stornira, da nije u sistemu PDV-a, kao i da originalni račun nije ni knjižio u svojim poslovnim knjigama”, objašnjava Đorđić.

Takođe, iz Računovodstvene komore Srbije (RKS) brojne su žalbe na postojeći sistem elektronskog fakturisanja kao i na predloge izmena.

“Država Srbija zaslužuje uspešne reforme koje ne smeju unositi nesigurnost i dodatne komplikacije u radu i povećavati i duplirati obim posla, kao i PDV evidencije koje se ne mogu iskontrolisati ni sa glavnom knjigom ni za poreski postupak, čime se svi uvode u pravnu nesigurnost i moguće prekršaje. Ovaj eksperiment se mora zaustaviti jer će proizvesti dugoročne posledice za državu, vezano za usporavanje poslovnih procesa, za narušavanje računovodstvenih načela i računovodstvenih i PDV evidencija, za usporavanje tokova novca, a sve će negativno uticati i na prihode od PDV”, navode naši sagovornici.

Iz jedne novosadske računovodstvene agencije ocenjuju da je ceo sistem pristupa elektronskom fakturisanju u Srbiji napravljan naopako, na štetu korisnika.

“Apsolutno nikakva korist u praksi, veliko opterećenje i nezadovoljstvo na terenu, kako privrednika tako i nas računovođa kojima je to sve nametnuto kao obaveza. Zaključak je da je primena krenula preuranjeno, bez dovoljne pripreme, kao i bez konsultacija struke u čijoj je SEF službi. Predlog je da se obustavi preuranjena primena, da se da prelazni period bez kaznenih odredbi, kao i da se radi na načinu regulisanja sistema elektronskih faktura”, objašnjavaju računovođe.

Predsednica Udruženja Računovodstvena komora Srbije (RKS) Snežana Mitrović smatra da amandmani na predlog Nacrta zakona o izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju apsolutno ništa ne znače.

Stručnjaci u Srbiji, računovođe i privrednici, koji znaju šta su računovodstvo i PDV evidencije i dobar poslovni ambijent koji je potreban privredi za uspešne poslovne procese, zahtevaju zaustavljanje ove reforme jer sadrži sistemske greške. Reforma se mora stopirati i izmeniti postojeći Zakon o elektronskom fakturisanju, a ove predloge u Nacrtu zakona o izmenama zakona o elektronskom fakturisanju treba odbaciti, odnosno povući zakon iz skupštinske procedure. Ne pristajemo na ove izmene i ne mogu ih amandmani ispraviti, jer osnovni Zakon o elektronskom fakturisanju treba sistemski izmeniti i zaustaviti ovu propast za privredu, za računovođe i za državu jer nije usklađen ni sa Zakonom o računovodstvu, ni sa ZPPPA, kao ni sa Zakonom o PDV”, kaže Mitrović.

Prema njenim rečima, ova reforma je sve suprotno od pozitivnih rezultata koje je trebalo da ostvari.

“Nisu unapređene procedure zbog neusaglašenih zakona i iz razloga što se SEF nalazi izvan posebnog i formacionog sistema Poreske uprave. PDV evidencije na SEF-u su suvišne, osim iskazivanja obaveze za PDV na e-fakturi za izvršene promete. Sve ostale PDV evidencije treba da se vode u glavnoj knjizi i da se izveštavanje Poreske uprave za poreski period vrši na osnovu unapređene PDV prijave do 50 polja gde je neophodno ukinuti Obrazac POPDV”, zaključuje Snežana Mitrović.

  • HANA

    16.10.2023 #1 Author

    Pametno!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    16.10.2023 #2 Author

    Napokon,ovo je bilo sve haoticno!

    Odgovori

  • ELLA

    17.10.2023 #3 Author

    Nije ni pocelo da se primenjuje a vec postoje greske

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...