Finansijska pismenost ključna za vođenje firme

Preduzeća brzo propadaju jer nemaju adekvatan biznis plan

AnalizaPoslovanjePreduzetnikU fokusu

28.3.2022 13:07 Autor: Ljiljana Begović 11

Preduzeća brzo propadaju jer nemaju adekvatan biznis plan Preduzeća brzo propadaju jer nemaju adekvatan biznis plan
Finansijski savetnici smatraju da bi svaki pojedinac trebalo da se zapita i istraži koliko je sam upoznat sa različitim finansijskim proizvodima. Iako razjašnjenje osnovnih... Preduzeća brzo propadaju jer nemaju adekvatan biznis plan

Finansijski savetnici smatraju da bi svaki pojedinac trebalo da se zapita i istraži koliko je sam upoznat sa različitim finansijskim proizvodima. Iako razjašnjenje osnovnih finansijskih pojmova možete lako pronaći, u praksi se dešava da nam određeni termini nisu uvek dovoljno poznati, rečeno je na panelu o finansijskom opismenjavanju mladih pod nazivom „Build your future, be smart about money“.

Ovaj skup održan je povodom obeležavanja Svetske nedelje novca, u organizaciji OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj).

Jedan od učesnika, bankarski ekspert Bojan Mišković, kaže da definicija finansijske pismenosti OECD-a na najbolji način opisuje ovaj pojam koji se odnosi na fizička i pravna lica.

“Suština je da su u pitanju znanje i razumevanje finansijskih koncepata i rizika, kao i veštine da se to znanje primeni u različitim finansijskim kontekstima i tako unaprede finansijske dobrobiti pojedinaca i društva. Ono što bih naglasio jesu znanje i razumevanje finansijskih koncepata. Tu je bitno da razumemo finansije kako bismo mogli da menadžerišemo svoje firme, bilo da su male, srednje ili velike. Ne možete biti dobar menadžer ukoliko ne razumete finansije. Treba da znate i razumete kako se poslovni događaji oslikavaju na rad vaše firme, bez obzira na veličinu. Finansijska pismenost utiče na sve procese razvoja preduzeća, od startapa do velike kompanije”, objašnjava Mišković.

On dodaje da, kada je reč o početnicima, suština je da svi imaju ideje koje bi želeli da jednog dana materijalizuju i daju im život kao preduzetnici ili d.o.o. Međutim, prema statističkim podacima raznih istraživanja, samo 20 do 30 procenata startapova, odnosno novih malih i srednjih preduzeća preživi prve dve godine postojanja.

Niska stopa uspešnosti malih firmi na našem tržištu uglavnom je posledica nepostojanja dobrog biznis plana. Dobar biznis plan koji bi prethodio započinjanju posla umnogome bi podigao verovatnoću uspeha”, ističe Mišković.

Pisanje po tabli
Foto: Unsplash.com

Prema njegovim rečima, veoma je važno staviti ideju na papir, jer na taj način imamo smernice kuda idemo i koji su nam ciljevi.

“Ako nemamo postavljene ciljeve i smernice onda su nam svi putevi dobri i nećemo moći da merimo koliko nam je preduzeće zaista i uspešno. Jedan od osnovnih postulata koji bi trebalo da bude obuhvaćen biznis planom je prelomna tačka rentabiliteta, odnosno trenutak kada naš biznis postaje profitabilan. To je momenat kada smo pokrili troškove i ulazimo u zonu profita”, naglašava Bojan Mišković.

Finansijski konsultant za poslovanje preduzeća Biljana Lazarević navodi da je sam plan ništa bez planiranja.

“Prihodi, rashodi, prilivi i odlivi bitni su kako za fizičko lice, tako i za mala preduzeća i korporacije. Odnosno, sklad između onoga koliko će nam novca doći i onoga što smo fakturisali i šta će nam biti fakturisano. Potrebno je mnogo rada na finansijskoj pismenosti, kao i na finansijskoj inkluziji. Treba učiti o finansijskim proizvodima tako da budemo dobri i za finansijsko okruženje, ali i za sebe”, smatra Lazarević.

Jedan od učesnika panela “Build your future, be smart about money“, princeza Ljubica Karađorđević, istakla je da ako krenete putem preduzetništva onda je finansijsko opismenjavanje preduslov za dobar i uspešan start.

“Tu ne mislim na angažovanje knjigovođe, što svakako radi većina preduzetnika, već morate imati jedno šire sagledavanje finansijske situacije da biste mogli da sagledate gde se vaš biznis nalazi, gde želite da stignete i kako da tamo dođete, da planirate unapred”, navodi Karađorđević.

Prema njenim rečima ne bi trebalo obraćati pažnju na spoljašnje okolnosti već raditi na svojoj ideji, ulagati u znanje i u biznis.

“Svet je u haosu, uvek se događaju neke ciklične promene, to je nešto što mi ne možemo da kontrolišemo, zato ne bi trebalo trošiti vreme na okolnosti, već na edukaciju i razmišljanja o finansijskoj situaciji danas i u budućnosti”, kaže Ljubica Karađorđević.

Učesnici su se složili da je briga o novcu, planiranju priliva i odliva, društvena potreba i da se uči iz okruženja.

“Vrednost novca, razumevanje i upravljanje resursima koji su na raspolaganju, kao i težnja ka stvaranju novih prilika za sticanje u skladu sa mogućnostima i potrebama trebalo bi da budu osnove finansijske pismenosti”, zaključak je učesnika panela o finansijskom opismenjavanju mladih.

 • BOJANA

  28.3.2022 #1 Author

  Tačno. Mora da se ima neki cilj da bi se uspelo

  Odgovori

 • SNEZANA

  28.3.2022 #2 Author

  Biznis plan je nesto sto je neophodno u 21.veku da mi neka firma mogla napredovati I ispunjavati zadatke.

  Odgovori

 • GOCA BG

  28.3.2022 #3 Author

  Finansijska pismenost kod nas je minimalna,zato puno preduzeca nazalost i propada…

  Odgovori

 • STEFAN

  28.3.2022 #4 Author

  Bez adekvatnog biznis plana nema ni dobrog poslovanja

  Odgovori

 • TINA

  28.3.2022 #5 Author

  Poslovanje bez biznis plana, za firmu je rizicno

  Odgovori

 • JANA

  29.3.2022 #6 Author

  Slazem se sa ovom konstatacijom ,to je i jedna od prvih stavki kada se zapocinje sopstveni biznis ..

  Odgovori

 • Anna

  29.3.2022 #7 Author

  Potuno se slažem. Smatram da bi trebalo u stručnim srednjim školama u završnoj godini uvesti kao izborni predmet finansije i biznis plan i mladim ljudima omogućiti da se opismene na ovom polju i sutra započnu svoje poslovanje svesni u šta se upuštaju.

  Odgovori

 • MAJALG

  29.3.2022 #8 Author

  To bi trebalo da bude jedna od osnova, da kada se ulazi da imamo ozbiljan biznis plan na osnovu koga bi zapoceli posao. Naravo da se ne moze sve predvideti, ali moze se smanjiti rizik od neuspeha.

  Odgovori

 • GAGA

  31.3.2022 #9 Author

  Kao jedan od glavnih uzroka treba dodati i cinjenicu da velika vecina firmi nema ni minimalni pocetni kapital, vec su u samom startu u minusu

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  1.4.2022 #10 Author

  biznis plan je osnova dobrog poslovanja. detaljna analiza tržišta treba da se uradi pre otpočinjanja rada firmea

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  3.4.2022 #11 Author

  Bez biznis plana firma je osudjena na propast.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.