Upravljanje finansijama značajno za uspešno poslovanje

Firme u Srbiji treba da rade na unapređenju svoje finansijske pismenosti

AnalizaPoslovanjePreduzetnikU fokusu

8.9.2021 17:14 Autor: Ljiljana Begović 1

Firme u Srbiji treba da rade na unapređenju svoje finansijske pismenosti Firme u Srbiji treba da rade na unapređenju svoje finansijske pismenosti
Prema rezultatima raznih analiza tokom poslednjih nekoliko godina, o upravljanju finansijskim instrumentima kao što su krediti, štednja ili obveznice, buduće generacije biće prinuđene da... Firme u Srbiji treba da rade na unapređenju svoje finansijske pismenosti

Prema rezultatima raznih analiza tokom poslednjih nekoliko godina, o upravljanju finansijskim instrumentima kao što su krediti, štednja ili obveznice, buduće generacije biće prinuđene da svoje finansijske odluke donose češće i mnogo ranije od svojih roditelja. Lična finansijska pismenost preliva se na društvo, kao i na buduće poslovanje mladih koji pokreću svoje biznise. Zato nekoliko organizacija već godinama radi na razvijanju finansijske pismenosti u Srbiji, kako bi se podstakao razvoj privrede.

Da biste uspešno poslovali itekako je važno da znate pojmove koje su sastavni deo svakog biznisa, odnosno da ste finansijski edukovani.

Finansijska pismenost organizacija može se definisati kao sposobnost razumevanja i delotvornog korišćenja raznih finansijskih veština, kako na individualnom tako i na nivou organizacije. Kako biste utvrdili finansijsku pismenost, finansijsko upravljanje morate da posmatrate sveobuhvatno, sa svim njegovim oblastima, kao što je izrada budžeta, pravilno investiranje…

“Još konkretnije, na organizacionom nivou, primeri finansijske pismenosti obuhvataju pravilno procenjivanje prednosti i nedostataka različitih kreditnih i investicionih proizvoda, kreiranje budžeta, pravilno razumevanje uticaja kamatne stope, razumevanje oportunih troškova, poznavanje veština upravljanja dugom”, objašnjavaju za Biznis.rs iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Naši sagovornici navode da je domaćim kompanijama potrebna dalja edukacija i rad na opismenjavanju kada je reč o finansijama i njihovom upravljanju.

“Iako ne možemo da damo opštu ocenu nivoa finansijske pismenosti kompanija, s obzirom na ograničeni broj kompanija koje su imale koristi od naših programa ili su sa nama radile direktno, verujemo da firme u Srbiji treba i mogu dalje da rade na unapređenju svoje finansijske pismenosti, kao i na unapređenju svojih kapaciteta da prepoznaju i da se prilagode brzim promenama na tržištu”, navode iz USAID.

Sastanak i konsultacije
Foto: Unsplash.com

Pre svega, kada je reč o finansijskoj pismenosti sa preduzećima se radi na edukaciji o obezbeđivanju finansiranja.

Kompanije imaju na raspolaganju dve mogućnosti da obezbede novac – iz sopstvenih sredstava ili da potreban kapital pozajme. Tako izvori finansiranja mogu biti unutrašnji (ako je novac nabavljen iz sredstava koje poseduje samo preduzeće) ili spoljni (ukoliko novac dolazi van preduzeća).

Kada se novac za razvoj obezbeđuje sa strane, preduzeće opet ima dve mogućnosti – da potencijalnim finansijerima proda deo vlasništva u zamenu za novac ili da novac pozajmi, najčešće uz kamatu. Ovo su u isto vreme i dve osnovne podele finansiranja iz spoljnih izvora.

Privrednici koji su visoko finansijski pismeni poseduju sva neophodna znanja o svim načinima i mogućnostima finansiranja spolja, kao što su finansiranje prodajom udela u vlasništvu, finansiranje pozajmicom, kao i alternativnim izvorima finansiranja.

Američka organizacija sprovela je nekoliko programa za unapređenje finansijske pismenosti i ekonomskog razvoja u Srbiji.

“Kroz USAID-ov projekat saradnje za ekonomski razvoj sproveli smo nekoliko inicijativa kako bismo pomogli preduzetnicima da se snađu na finansijskom tržištu. U saradnji sa Erste bankom, podržali smo program “Korak po korak”, koji je pomogao da se stvori održiv i dobro struktuiran sistem finansijske i poslovne podrške koji je podstakao razvoj tradicionalnih startapova i mikro preduzeća”, navode naši sagovornici.

Oni dodaju da je kroz ovu saradnju, koja je počela 2019. godine, razvijena mreža kvalitetnih mentora, ostvarena pomoć pri rastu brojnih firmi koje su učestvovale u programima obuke i mentorstva.

“Mentorstvo je bilo prilagođeno za svako preduzeće posebno, i obuhvatalo je finansijsku analizu i finansijsko upravljanje, pomoć pri izradi biznis plana, te pomoć pri procenjivanju i prodaji. Dodatno obezbeđena je pomoć za marketing, te istraživanje proizvoda i tržišta – što je sve obezbedilo sveobuhvatnu i detaljnu podršku preduzećima”, kažu iz USAID-a.

Statistički podaci
Foto: Pixabay.com

Više od 2.679 registrovanih korisnika platforme ima priliku da nauči o tome kako se upravlja finansijama, štednjom, investicijama, osiguranjem, kreditnim proizvodima, kako da uštedi vreme i novac korišćenjem elektronskog bankarstva i kako da stekne znanje koje povećava šanse za opstanak i razvoj.

“Pozajmice startapovima utrostručile su se u prvoj godini naše saradnje, i od 350.000 evra u 2018. godini, dostigle su 970.000 evra u 2019. godini”, naglašavaju iz Američke agencije.

Takođe, mala i srednja preduzeća u Srbiji imaju priliku da kroz besplatnu platformu Dobarzabanku.rs dođu do informacija kako da uzmu kredite od banaka i kako da povećaju svoje šanse za uzimanje kredita.

“Praktičan video material nalazi se na platformi, urađen je prema potrebama MSP koji su spremni da unaprede svoje finansijske kapacitete i mogućnosti za dobijanje kredita. Prema istraživanju potrošača, 93 odsto registrovanih firmi smatralo je da je bolje pripremljeno za potencijalno uzimanje kredita od banaka i komunikaciju sa bankama nakon korišćenja ove platforme”, navode naši sagovornici.

USAID je u okviru programa za unapređenje finansijske pismenosti privrednih subjekata u Srbiji realizovao program obuke za MSP u oblasti ulaganja u udeo u vlasništvu, tokom 2019. i 2020. godine.

Ovaj program je pripremao MSP za privlačenje investitora, sticanje adekvatnog znanja koje im omogućava da apsorbuju ulaganje u vlasnički udeo, te podržao MSP u postupku pregovaranja sa investitorima. Projekat je bio usmeren na podršku unapređenju finansijske pismenosti i razumevanju koncepta ulaganja u udeo u vlasništvu među MSP u Srbiji. Kao rezultat, obezbeđeno je šest miliona evra ulaganja u vlasnički udeo u MSP koja su učestvovala u programu obuke, kao i dodatno bankarsko kreditiranje u iznosu od 1,7 miliona evra, kojim je duplirano ulaganje iz fondova za vlasnički kapital”, zaključuju iz USAID-a.

  • Anna

    9.9.2021 #1 Author

    Finansijska pismenost kod nas je čini mi se nedovoljna i potrebno je obrazovati kako vlasnike i direktore firmi i preduzeća tako i mlade koji tek treba da započnu svoj biznis

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...