Do refundacije najbrže dolaze pretežni izvoznici

Koji preduzetnici imaju pravo na povraćaj PDV-a?

AnalizaPoreziPreduzetnikU fokusu

3.9.2021 13:16 Autor: Ljiljana Begović 0

Koji preduzetnici imaju pravo na povraćaj PDV-a? Koji preduzetnici imaju pravo na povraćaj PDV-a?
Mnogi preduzetnici koji tek započinju svoj biznis često imaju nedoumice kada se plaća PDV i da li imaju pravo na povraćaj poreza na dodatu... Koji preduzetnici imaju pravo na povraćaj PDV-a?

Mnogi preduzetnici koji tek započinju svoj biznis često imaju nedoumice kada se plaća PDV i da li imaju pravo na povraćaj poreza na dodatu vrednost.

Poreski savetnik Đerđ Pap objašnjava da kada se firma prijavi u registar PDV obveznika, porez na dodatu vrednost joj se obračunava jednom mesečno ili jednom u tri meseca, odnosno kvartalno. PDV se obračunava do 15. u mesecu za prethodni mesec ili tromesečje.

Pri obračunavanju poreza na dodatu vrednost važna je razlika između ulaznog i izlaznog PDV-a.

Ulazni PDV predstavlja onaj iznos koji se nalazi na računima koje preduzetnik plaća, na primer od dobavljača, za usluge ili robu koju koristi prilikom obavljanja posla, zakup, potrošni materijal, komunalije. S druge strane, izlazni PDV predstavlja sve ono što preduzeće proda, bilo da je reč o robi ili usluzi. U zavisnosti od toga kolika je razlika između ulaznog i izlaznog PDV-a, poreski obveznik je dužan da tu razliku plati.

“Ako je izlazni PDV veći od ulaznog, tada preduzetnik plaća razliku, u obrnutoj situaciji kada je ulazni PDV veći od izlaznog, to znači da je u nekoj vrsti preplate. Dešava se i da ulazni PDV bude jednak izlaznom, odnosno u toj situaciji pravno lice ne plaća ništa”, kaže naš sagovornik.

Kada je reč o pravu na povraćaj PDV-a, tu mogućnost ima svaki privredni subjekt (pravno lice ili preduzetnik) koji je registrovan u registru obveznika PDV-a, koji je u predatoj poreskoj prijavi iskazao preplatu PDV-a i koji je u poreskoj prijavi na odgovarajućem mestu (tačka 13. obrasca PP PDV) zaokružio opciju „Da“.

“Obveznici PDV-a poresku prijavu predaju ili mesečno ili tromesečno u zavisnosti od toga u koju grupu spadaju. Iznos preplaćenog PDV-a se vraća u roku od 45 dana, a privrednim subjektima, tzv „pretežnim izvoznicima“ u roku od 15 dana od dana isteka roka za predaju poreske prijave. Pre povraćaja PDV-a Poreska uprava može, prema svojoj diskrecionoj proceni, izvršiti kontrolu poslovanja odnosno ispravnost podnete poreske prijave”, navodi za Biznis.rs poreski savetnik Đerđ Pap.

Pretežni izvoznici mogu dobiti povraćaj PDV-a u roku od 15 dana ako ispunjavaju dva uslova. Jedan je da promet ne bude veći od 10 miliona evra u toku godinu dana. Takođe, za brzi povraćaj PDV-a morate ispunjavati i uslov da više od 50 odsto obavljenog prometa bude od izvoza, odnosno od prodaje robe ili proizvoda.

Međutim, ima i preduzetnika koji nemaju prava na povraćaj PDV-a.

“Paušalci, odnosno obveznici poreza na dohodak građana koji su se opredelili da porez na prihode od samostalne delatnosti plaćaju na paušalno utvrđen prihod, ne mogu se registrovati u PDV sistem, pa samim tim se ne može ni govoriti o tome da li oni imaju pravo na povraćaj PDV-a”, naglašava Pap.

Svaki preduzetnik koji je evidentiran u registru PDV obveznika ima mogućnost na povraćaj poreza na dodatu vrednost ako je iskazao preplatu u svojoj podnetoj poreskoj prijavi i izričito zatražio povraćaj PDV-a pri podnošenju poreske prijave. Druga opcija jeste da preplatu PDV-a „ostavi“ Poreskoj upravi, pa da u sledećem poreskom periodu“prebije“ sa eventualnim dugom.

“Konačno, preplata PDV-a treba da bude „stvarna“, što Poreska uprava procenjuje na osnovu svojih modela kontrole”, zaključuje Pap.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...