Spoljnotrgovinska razmena dostigla vrednost od 2,8 milijarde evra u 2023. godini

Naučni simpozijum o unapređenju ekonomskih odnosa sa Turskom planiran u Beogradu

SrbijaU fokusu

1.3.2024 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Naučni simpozijum o unapređenju ekonomskih odnosa sa Turskom planiran u Beogradu Naučni simpozijum o unapređenju ekonomskih odnosa sa Turskom planiran u Beogradu
Ministar privrede Slobodan Cvetković sastao se sa ambasadorom Turske Hamijem Aksojem i Ahmetom Inčekarom, predsednikom Fondacije za ekonomska istraživanja Republike Turske. Tom prilikom razgovarali... Naučni simpozijum o unapređenju ekonomskih odnosa sa Turskom planiran u Beogradu

Ministar privrede Slobodan Cvetković sastao se sa ambasadorom Turske Hamijem Aksojem i Ahmetom Inčekarom, predsednikom Fondacije za ekonomska istraživanja Republike Turske.

Tom prilikom razgovarali su o različitim modalitetima za unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje, između ostalog i o simpozijumu o unapređenju ekonomskih odnosa, koji Fondacija za ekonomska istraživanja planira da organizuje u Beogradu u ove godine, saopštilo je ministarstvo.

Ministar Cvetković je ocenio da su odnosi Srbije i Turske veoma intenzivni i sadržajni o čemu svedoči veliki broj potpisanih memoranduma i sporazuma, kao i niz razmena poseta na visokom i najvišem nivou.

„Ekonomski odnosi između Srbije i Turske su dobri, ali postoji mogućnost za dalji razvoj i unapređenje u više oblasti. Ohrabrujući su podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Turske. U 2023. godini spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom beleži rast od 27,7 odsto u odnosu na 2022. godinu, a iznosila je 2,28 milijarde evra“, rekao je ministar Cvetković.

Ambasador Aksoj ukazao je na konstantan rast investicija turskih kompanija u Srbiji, posebno istakavši rastući interes za ulaganja u sektor energetike i za učešće u velikim projektima u Srbiji poput Svetske izložbe EKSPO 27 i projekta „Skok u budućnost“, koji je nedavno predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Profesor Inčekara je rekao da, nakon uspešno organizovanog simpozijuma 2015. godine, Fondacija za ekonomska istraživanja planira da u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizuje jednodnevni naučni simpozijum u Beogradu.

Ministar Cvetković pozdravio je inicijativu za održavanje naučnog simpozijuma kao dobre prilike za povezivanje privrednika obe zemlje, posebno u kontekstu budućih projekata, koji će imajući u vidu njihovu ukupnu procenjenu vrednost privući veliki broj investitora i poslovnih partnera iz čitavog regiona i različitih industrijskih grana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...