Turski indeks ima najviši rast u svetu u 2024.

Manija ulaganja u tehnološke akcije na berzi u Istanbulu

BerzaNovacSvet

29.2.2024 17:02 Autor: Vladimir Jokanović 2

Manija ulaganja u tehnološke akcije na berzi u Istanbulu Manija ulaganja u tehnološke akcije na berzi u Istanbulu
Turske akcije zabeležile su ove godine vodeći svetski rast dok „tehnološka manija“ zahvata domaće tržište akcija, a visoka inflacija ponovo navodi lokalne štediše da... Manija ulaganja u tehnološke akcije na berzi u Istanbulu

Turske akcije zabeležile su ove godine vodeći svetski rast dok „tehnološka manija“ zahvata domaće tržište akcija, a visoka inflacija ponovo navodi lokalne štediše da gomilaju akcije.

Široki indeks svih akcija Borsa Instanbul ojačao je za oko 20 odsto u američkim dolarima od početka 2024. godine, predvođen rastom od 61 odsto u tehnološkom sektoru, pokazali su podaci Bloomberga. Dobit na berzi u Turskoj najoštrije raste među zemljama koje prate MSCI All-World indeksi, prenosi Financial Times.

Inflatorni pritisci guraju domaće i strane institucionalne investitore nazad na tursko tržište akcija dok se ubrzano nastavlja sveobuhvatna reforma ekonomske politike, koja je počela u junu. Snažan rast potrošačkih cena, koji je u januaru iznosio 65 odsto, povećao je privlačnost turskih akcija.

Dugotrajna inflaciona kriza izazvala je nestabinost na turskim tržištima u prethodne dve godine, ali ove godine, pozitivniji sentiment investitora prema turskoj imovini, kao i prema rizičnoj imovini uopšte, takođe je dao podsticaj, ocenjuju analitičari.

„Globalna tehnološka manija, koju predvodi američki proizvođač čipova Nvidia“ prelila se na tržište Turske i bila je ključni pokretač ovogodišnjeg snažnog učinka na Borsa Istanbul, ocenila je istanbulska investiciona banka UNLU&Co.

Investitori su ove godine uložili 233 miliona dolara u velike turske fondove fokusirane na tehnologiju, nakon što je prošle godine zabeležen odliv investicija od 841 milion dolara, prema podacima softverske kuće Finnet Electronic Publishing. Centralna banka iznela je podatak da su inostrani investitori ubacili oko 115 miliona dolara na berzu u ovoj godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...