Porast cena u skladu sa prognozama

Inflacija u Turskoj u decembru 64,77 odsto

SvetVesti

3.1.2024 10:29 Autor: Vladimir Jokanović 4

Inflacija u Turskoj u decembru 64,77 odsto Inflacija u Turskoj u decembru 64,77 odsto
Rastuće cene hrane, prevoza i usluga podstakle su rast inflacije u Turskoj u decembru na 64,77 odsto godišnje. To je najviši nivo inflacije u... Inflacija u Turskoj u decembru 64,77 odsto

Rastuće cene hrane, prevoza i usluga podstakle su rast inflacije u Turskoj u decembru na 64,77 odsto godišnje. To je najviši nivo inflacije u Turskoj u 2023. godini, pokazali su zvanični podaci u sredu.

Decembarska inflacija bila je u skladu sa očekivanjima i procenama. Bazna inflacija porasla je sa 69,9 odsto godišnje u novembru na 70,6 procenata, prenosi Financial Times. Godišnja inflacija u novembru iznosila je 62 odsto.

Nakon pobede na izborima u maju, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dozvolio je centralnoj banci da podigne kamatne stope za 34 procenta, kako bi se izborila sa rastom cena. Sledeći sastanak za utvrđivanje kamatnih stopa je 25. januara.

Cene usluga u restoranima i hotelima skoro su udvostručene u odnosu na prethodnu godinu, dok su cene hrane porasle za 72 odsto, a troškovi prevoza za 77 odsto, saopštio je turski statistički institut.

Centralna banka Turske povećala je 23. novembra referentnu kamatnu stopu sa 35 odsto na 40 odsto, navodeći da postojeći nivo domaće tražnje, stabilni rast cena u sektoru usluga i geopolitički rizici, i dalje vrše pritisak na rast inflacije u Turskoj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...