Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
PODNETO 1.900 ZAHTEVA ZA PREKRŠAJNE PRIJAVE, KAŽU IZ APR

Preduzeća su u obavezi da registruju stvarne vlasnike

AnalizaPoslovanjePreduzetnikU fokusu

4.2.2021 14:45 Autor: Ljiljana Begović 0

Preduzeća su u obavezi da registruju stvarne vlasnike Preduzeća su u obavezi da registruju stvarne vlasnike
Agencija za privredne registre (APR) omogućila je izdavanje izvoda i potvrda iz Centralne evidencije stvarnih vlasnika u formi elektronskog dokumenta ili u papirnoj formi,... Preduzeća su u obavezi da registruju stvarne vlasnike

Agencija za privredne registre (APR) omogućila je izdavanje izvoda i potvrda iz Centralne evidencije stvarnih vlasnika u formi elektronskog dokumenta ili u papirnoj formi, radi obezbeđivanja transparentnih podataka o stvarnim vlasnicima i olakšavanja poslovanja privrednim subjektima.

U Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika je trenutno upisano oko 140.000 obveznika, odnosno 85 odsto registrovanih subjekata, koji imaju zakonsku obavezu da elektronski evidentiraju podatke o svojim stvarnim vlasnicima.

Stvarni vlasnik je fizičko lice, koje posredno ili neposredno ima 25 odsto ili više udela, akcija, prava glasa ili drugih prava, na osnovu kojih učestvuje u upravljanju pravnim licem, odnosno učestvuje u kapitalu pravnog lica sa 25 procenata ili više udela.

To takođe, može biti osoba koja privrednom društvu posredno obezbeđuje sredstva i po tom osnovu ima pravo da bitno utiče na donošenje odluka organa upravljanja privrednim društvom prilikom odlučivanja o finansiranju i poslovanju.

„Stvarni vlasnik je fizičko lice koje je osnivač, poverenik, zaštitnik ili lice koje ima dominantan položaj u upravljanju u drugom licu stranog prava, kao i fizičko lice koje je registrovano za zastupanje zadruge, udruženja, fondacije, zadužbine ili ustanove, ako ovlašćeno lice za zastupanje nije prijavilo drugo fizičko lice kao stvarnog vlasnika“, objašnjavaju iz APR.

APR
Foto: APR

Zakonom o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika propisano je da stvarne vlasnike evidentiraju tzv. registrovani subjekti, odnosno pravna lica i drugi subjekti kao što su privredna društva, osim javnih akcionarskih društava, zadruge, ogranci stranih privrednih društava,  poslovna udruženja i udruženja (građana), zatim  fondacije i zadužbine, ustanove, kao i predstavništva stranih privrednih društava.

Ovaj zakon ne primenjuje se na privredna društva i ustanove u kojima je Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave jedini član, odnosno osnivač, kao i na  političke stranke, sindikate, sportske organizacije, sportska udruženja, crkve i verske zajednice.

Prijava stvarnih vlasnika je obavezna

Ukoliko firme nisu prijavile stvarne vlasnike Agencija ima obavezu da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv registrovanog subjekta za koga utvrdi da nije izvršio evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku u skladu sa zakonom.

„Do sada je APR podneo 1.900 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv registrovanih subjekata, osnovanih do datuma uspostavljanja Centralne evidencije, koji nisu evidentirali svoje stvarne vlasnike do 31. januara 2020. godine.  Takođe, kontinuirano podnosimo i zahteve za pokretanje prekršajnih prijava protiv registrovanih subjekata (novoosnovanih) koji nisu evidentirali stvarne vlasnike u roku od 15 dana od dana osnivanja“, navode za naš portal iz APR.

Potpisivanje ugovora
Foto: Pixabay.com

Zakonom o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika propisano je da i drugi nadležni državni organi, koji vrše nadzor i kontrolu, proveravaju da li registrovani imaju evidentirane tačne podatke u Centralnoj evidenciji, kao i da li čuvaju dokumenta na osnovu  kojih su evidentirali svoje stvarne vlasnike.

Ukoliko utvrde da podaci nisu tačni, ili da registrovani subjekti nemaju sva dokumenta na osnovu kojih su evidentirali podatke o stvarnim vlasnicima, ti nadležni organi su, takođe, u obavezi da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.  

Registracija stvranih vlasnika omogućava sprečavanje pranja novca

Centralna evidencija stvarnih vlasnika je elektronska, javna, jedinstvena, centralna, elektronska baza podataka o fizičkim licima koja su stvarni vlasnici registrovanog subjekta.

„Ona je veoma važan pomoćni alat koji omogućava efikasnije sprovođenje nacionalnog sistema otkrivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, na osnovu koga država obezbeđuje tačne i ažurne informacije o stvarnim vlasnicima pravnih lica“, kažu za Biznis.rs iz Agencije za privredne registre.

Takođe, uspostavljanje registra je bilo deo aktivnosti koje je naša država sprovela kako bi uskladila domaće sa evropskim zakonodavstvom u ovoj oblasti, u skladu sa preporukama Komiteta Manival.

Iz APR naglašavaju da se putem Centralne evidencije obezbeđuje  javnost i dostupnost podataka o stvarnim vlasnicima pravnih lica, bez dokazivanja pravnog interesa, s obzirom da se, odmah po evidentiranju, podaci objavljuju na internet stranici Agencije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...