Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Već šest godina u Srbiji radi velika energana koja koristi snagu sunca

Prva solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji

BiznisInfrastrukturaInovacijePreduzetnik

3.5.2021 18:04 Autor: Gordana Bulatović 0

Prva solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji Prva solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji
Globalna ulaganja u obnovljive izvore energije beleže snažan porast u svim sektorima, a takav način korišćenja snage vetra i sunca postaje sve zastupljeniji i... Prva solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji

Globalna ulaganja u obnovljive izvore energije beleže snažan porast u svim sektorima, a takav način korišćenja snage vetra i sunca postaje sve zastupljeniji i u našoj zemlji. Elektrana u Vranićima je jedna od prvih elektrana u Srbiji velikog kapaciteta koja je u funkciji. Elektrana, koja je postavljena 2015. godine, napravljena je za potrebe proizvodnje i prodaje električne energije.

„Najveći značaj svih obnovljivih izvora je da možemo da smanjimo proizvodnju iz termoelektrana, čime se značajno smanjuje i zagađenje. Ideja nam je da u narednom periodu izvršimo montažu što više solarnih elektrana, bilo da su velike elektrane koje se montiraju na zemlju ili one manje koje se mogu instalitati na krovovima“, objašnjava elektro inženjer Saša Luković iz firme „Noleko“.

Glavni cilj je da proizvodnju iz termoelektrana smanjimo na neki prihvatljiv nivo da bi zagađenje bilo dosta manje, dodao je on. Kako kaže Luković, najbitnije je da postavljanje solarnih panela nema štetnih uticaja na okolinu.

„Apsolutno ne postoji nikakav štetan uticaj za biljni svet, a ni uticaj na ljude. Kada se dobijaju dozvole za ove elektrane ne mora da se radi analiza uticaja na životnu sredinu. Svakodnevno se mora podizati svest o nužnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora kako bi se smanjila emisija štetnih uticaja na životnu okolinu“, dodaje Luković.

U Srbiji je usvojen Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, ako da će od sredine godine svi zainteresovani moći da postave solarne panele na svoje krovove i tako doprinesu smanjenju aerozagađenja, ali i smanje svoje račune za struju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...