ŠVAJCARSKA STAVLJA POREZ I NA MITO Od 2022. godine oporezivaće se i kriminalne radnje

PoreziPreduzetnikSvetVesti

13.11.2020 09:04 Autor: Julijana Vincan

ŠVAJCARSKA STAVLJA POREZ I NA MITO Od 2022. godine oporezivaće se i kriminalne radnje ŠVAJCARSKA STAVLJA POREZ I NA MITO Od 2022. godine oporezivaće se i kriminalne radnje
Od 2022. godine švajcarske firme više neće moći da odbijaju mito od poreske osnovice plaćen privatnim osobama, odredila je švajcarska Vlada u izmenama poreskih... ŠVAJCARSKA STAVLJA POREZ I NA MITO Od 2022. godine oporezivaće se i kriminalne radnje

Od 2022. godine švajcarske firme više neće moći da odbijaju mito od poreske osnovice plaćen privatnim osobama, odredila je švajcarska Vlada u izmenama poreskih zakona.

Odlučeno je i da, pored mita, od poreza neće moći da se odbiju ni troškovi finansiranja kriminalnih aktivnosti, ni avansna naknada za kazneno delo.

Švajcarska je poznata po institutu bankarske tajne i na glasu je kao pouzdano utočište za novac iz inostranstva, pa je Vlada ipak odlučila da zadrži poreske odbitke za neke prekršaje. Tako će strane novčane kazne moći da budu odbijene od poreza, čak i ako nisu u skladu sa švajcarskom politikom.

„Kao i do sada, domaće kaznene finansijske sankcije, odnosno novčane kazne i administrativne kaznene sankcije, ni ubuduće neće moći da se odbijaju od poreza.

Dokumentacija
Foto: Pixabay.com

S druge strane, strane kaznene finansijske sankcije moći će da se odbiju od poreza u izuzetnim slučajevima, ako krše švajcarsku politiku ili ako firma verodostojno dokaže da je preduzela sve opravdane korake kako bi se uskladila sa zakonom“, objasnila je švajcarska Vlada.

Kako je navedeno, promene će nakon stupanja na snagu 1. januara 2022. godine, biti u skladu s preporukom OECD: Radne grupe za finansijsku akciju protiv pranja novca.

Digitron na dokumentima

Švajcarska je u proteklih 20 godina tek neznatno ograničila procvat podmićivanja, kriminalizujući, na primer, davanje mita stranim javnim zvaničnicma početkom 2000-ih, ali je 2001. godine zabranila kompanijama da od poreske osnovice odbijaju mito državnim službenicima.

Duže se čekala zabrana podmićivanja fizičkih osoba, zbog otpora pojedinih političkih stranaka. Rad na zakonu trajao je godinama i podmićivanje je sada zabranjeno, ali samo u slučaju narušavanja ravnopravnog tržišnog takmičenja, prenosi Index.hr.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...