CENE NAFTE NA NIVOU IZ FEBRUARA OPEC predviđa blagi pad potražnje

AnalizaSvetU fokusuVesti

13.8.2020 12:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENE NAFTE NA NIVOU IZ FEBRUARA OPEC predviđa blagi pad potražnje CENE NAFTE NA NIVOU IZ FEBRUARA OPEC predviđa blagi pad potražnje
OPEC očekuje pad globalne potražnje za naftom u 2020. godini za 9,06 miliona barela dnevno, navedeno je u avgustovskom izveštaju ove organizacije, što je... CENE NAFTE NA NIVOU IZ FEBRUARA OPEC predviđa blagi pad potražnje

OPEC očekuje pad globalne potražnje za naftom u 2020. godini za 9,06 miliona barela dnevno, navedeno je u avgustovskom izveštaju ove organizacije, što je nešto više od predviđanja u julu, kada je procenjeni pad iznosio 8,9 miliona barela na dan.

Prema najnovijem izveštaju OPEC prosečna dnevna potrošnja nafte u 2020. godini prognozirana je na 90,63 miliona barela, dok se očekuje da će u 2021. godini ona porasti za 7,0 miliona na 97,6 miliona barela.

Sve do kraja tekuće godine globalne rezerve nafte mogu ostati na visokom nivou zbog kontinuiranih ograničenja zbog borbe protiv širenja korona virusa. Do kraja godine isporuka nafte iz zemalja koje nisu članice OPEC iznosiće 62,11 miliona barela dnevno, dok je u prošloj godini isporuka bila 65,14 miliona barela.

Kretanje cena nafte ostaće uslovljeno strahom od drugog talasa pandemije i povećanja rezervi nafte, ocenjuju analitičari OPEC. Cene nafte porasle su u julu, treći mesec za redom, dodajući prosečno po 6,37 dolara za barel svakog meseca, što je dovelo cene na najviši nivo od februara.

Američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) u četvrtak 13. avgusta u podne (CET) trgovalo je po ceni 42,61 dolara za barel, a severnomorskom naftom Brent po ceni 45,35 dolara za barel, prenosi specijalizovani portal za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Cene brodskog prevoza i skladištenja dodatno su pale u odnosu na maksimalne vrednosti iz marta i vratile su se na nivo iz prve polovine prošle godine. Takođe, prevoz tankerima značajno se smanjio u julu zbog relativno niske potražnje i smanjene aktivnosti rafinerija, a OPEC predviđa da će tako ostati do kraja tekuće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...