Raste proizvodnja čokolade u Srbiji, sve više radionica ručno rađenih slatkiša
AgrobiznisFirme u fokusuIzdvajamoPoslovanje
3.2.2024 16:04 Autor: Ljiljana Begović 24
Krajem prošle godine kakao je dostigao rekordne cene. Tokom 12 meseci 2023. porasle su za oko 75 odsto, a stručnjaci su ovaj skok pripisali lošim usevima u Obali Slonovače i Gani. Te afričke zemlje, naime, snabdevaju svet sa čak dve trećine ukupnih količina (zrna) kakaoa. Međutim, usled ekstremnih vremenskih uslova i bolesti useva, kao i zbog manje upotrebe đubriva od strane farmera, rod je bio nešto slabiji.
Kada je reč o Srbiji i proizvodnji artikala od ove sirovine, direktor i suvlasnik kompanije koja pravi ručno rađene čokoladne proizvode Eugen Chocolate Petar Jovanović kaže da je inflacija prisutna na svetskom nivou uticala i na rast cena sirovina u čokoladnoj industriji.
“Tu su i kriza energenata i rat u Ukrajini. Samo kakao zrno je berzanska roba i na nju utiče niz drugih faktora, vezanih za tropska područja odakle dolaze. Poslednjih nekoliko godina je u permanentnom rastu”, navodi Jovanović.
On ističe da je popularnost kvalitetnih čokolada sa visokim procentom kakao delova, došla i do naših prostora.
„Sve je više malih radionica za ručnu izradu čokolada i čokoladnih proizvoda i na domaćem tržištu, pa je očigledan i rast potražnje za ovakvim proizvodima, pogotovo u odnosu na period od pre 15 i više godina, kada smo mi počinjali. Na to je svakako uticala lakša dostupnost informacija i upoznavanje sa vrednostima ovakvih proizvoda putem novih medija”, smatra Petar Jovanović.
Kao najtraženiji proizvod naš sagovornik izdvaja crnu čokoladu sa narandžom i biberom.
“To je jedna od retkih kombinacija koja je opstala od samog početka našeg rada, što ukazuje na to da oni koji se odlučuju za ovakvu vrstu čokoladnih delicija više su i okrenuti tamnijim čokoladama”, ocenjuje direktor i suvlasnik kompanije Eugen Chocolate.
Njihovi proizvodi našli su put i do stranih tržišta.
“Mi plasiramo već neko vreme proizvode na tržište EU, ali ne u meri u kojoj možemo. Naši proizvodi apsolutno parirariju i po kvalitetu čokolade i po dizajnu i ambalaži onome što se tamo traži i pri ovome ne mislim samo na našu kompaniju, već i na ostale srpske proizvođače visokokvalitenih konditorskih proizvoda. Najveći problem je trenutno što smo još uvek van granica EU, pa sve ide malo teže”, kaže Jovanović.
Na listi najuspešnijih preduzeća u delatnosti proizvodnje kakaoa, čokolade i konditorskih proizvoda našlo se još nekoliko radionica koje se bave ručnom izradom slatkiša, ali na vrhu su, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, velike kompanije poput Barry Callebaut South East Europe d.o.o. Reč je o najvećem svetskom proizvođaču kakaa i čokolade sa sedištem u Cirihu u Švajcarskoj.
U Srbiji poseduje dve lokacije – fabriku čokolade u Novom Sadu i Akademiju čokolade u Beogradu.
“Grupa vodi više od 60 proizvodnih pogona širom sveta i opslužuje čitavu prehrambenu industriju, od proizvođača industrijske hrane do zanatskih i profesionalnih korisnika čokolade, kao što su čokoladari, poslastičari, pekari, hoteli, restorani ili ugostitelji. Grupa Barry Callebaut je posvećena tome da održiva čokolada postane norma do 2025. godine kako bi pomogla da se osiguraju buduće zalihe kakaa i poboljša život farmera”, navodi iz ove kompanije.
Na prvo mesto liste najuspešnijih u delatnosti proizvodnje kakaoa, čokolade i konditorskih proizvoda u 2022. godini došli su zahvaljujući poslovnom rezultatu od 752.364.000 dinara.
Od ukupno 279 firmi koje su u Srbiji registrovane u ovoj delatnosti, na drugom mestu po dobiti je dobro poznati proizvođač slatkiša – Swisslion-Takovo d.o.o. Gornji Milanovac.
Prva fabrika ove kompanije počela je sa radom još 1997. godine.
“Portfolio poslovnog sistema Swisslion Takovo obuhvata sve grupe proizvoda: od čokolada i kremova, penastih i gumenih dezerata i bombona, vafla, medenjaka, preko finih pekarskih proizvoda – keksa (laminiranog, čajnog, biskvita, sendvič keksa, slanih štapića i krekera), ratluka , žele proizvoda, sladoleda, sokova, dečje hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, supa, testenina, sladoleda, pa do mesnih prerađevina”, navode iz ove kompanije.
Pročitajte još:
Do drugog mesta liste Swisslion Takovo je došao sa više od 250 miliona dinara (251.639.000) dobiti u 2022. godini.
Slični poslovni rezultati ostvareni su i u prethodnoj godini, tačnije 276.525.000 dinara.
Preduzeće Fantasy Sweet iz Beograda nalazi se na trećem mestu liste najuspešnijih bonitetne kuće CompanyWall sa poslovnim rezultatom od 125.998.000 dinara u 2022. godini.
MASVIDAL
3.2.2024 #1 AuthorOdlicno
HANA
3.2.2024 #2 AuthorTražena poslastica…
Normalno.
SUNCE
3.2.2024 #3 AuthorCokolada je svima omiljena pa je uvek dobar biznis ako je kvalitetna.
mile
4.2.2024 #4 AuthorDobra je ovo vest za Srbiju…
MARA
4.2.2024 #5 AuthorLepo sto je tako, bicemo kao Švajcarska
REA
4.2.2024 #6 AuthorLep zanat svakako,a i lep poklon…
CALE
4.2.2024 #7 Authorkako su poceli robote da prave,bolje bi nam bilo da se vracamo zanatu
MAXMAD
4.2.2024 #8 AuthorŠećer u najavi hahha
JEKSICA25
4.2.2024 #9 AuthorSve pohvale!!
LJUBOMIR
4.2.2024 #10 AuthorJa radosti
DUCA
4.2.2024 #11 AuthorPrepoznati smo po proizvodnji kvalitetnih čokolada.
PAVLE-2005
4.2.2024 #12 AuthorViše volim sladoled
LEBRON
4.2.2024 #13 AuthorZnači ide se ka tome da nam nacija bude gojazna
ELLA
4.2.2024 #14 AuthorJos da raste kvalitet proizvoda
VALERIJA
4.2.2024 #15 AuthorZa pohvalu, što bi naš narod rekao i mi konja za trku imamo.
MIKIMILE
4.2.2024 #16 AuthorDa nam sve raste ko proizvodnja čokolade..
LAV
4.2.2024 #17 AuthorJako sladak posao. Svaka cast
SUNCICA
4.2.2024 #18 Authorohoo novi trend u privredi
Boba321
4.2.2024 #19 Authormmm prelepo
SHALIMAR
4.2.2024 #20 AuthorNe znam da li je ikada potraznja padala kada je cokolada i konditori u pitanju…
Sindi
5.2.2024 #21 AuthorTopcider 🍫
SENSEI
5.2.2024 #22 AuthorProizvodnja na visokom nivou, a i dalje raste. Svaka čast
Brana
10.2.2024 #23 AuthorSjajno
MARA
7.4.2024 #24 AuthorDivna delatnost za sldokusce