Socijalno-ekonomski savet traži dugoročnu strategiju položaja zaposlenih

Plate u prosveti za devet odsto niže od prosečne u Srbiji

AnalizaU fokusu

24.4.2023 15:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Plate u prosveti za devet odsto niže od prosečne u Srbiji Plate u prosveti za devet odsto niže od prosečne u Srbiji
Redovna 115. sednica Socijalno-ekonomskog saveta održana je 24. aprila u Palati Srbija, u Beogradu, a zaključak je da je neophodno izraditi dugoročnu strategiju materijalnog... Plate u prosveti za devet odsto niže od prosečne u Srbiji

Redovna 115. sednica Socijalno-ekonomskog saveta održana je 24. aprila u Palati Srbija, u Beogradu, a zaključak je da je neophodno izraditi dugoročnu strategiju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković rekao je da je na sednici pored ukupnog materijalnog položaja zaposlenih u prosveti bilo i rasprave o minimalnoj ceni rada.

Selaković je podsetio da je pre 10 godina minimalna cena rada bila 17.748 dinara, dok je danas 40.020 dinara, 125 odsto više.

„U tom periodu je došlo do rasta zaposlenosti odnosno do smanjenja nezaposlenosti i smanjenja sive zone. Minimalna cena rada je pokrivala 55 odsto minimalne potrosačke korpe u 2012. godini, a sada minimalna cena rada pokriva 87 odsto korpe. Učinićemo sve da povećamo zaposlenost i da vodimo računa o standardu građana“, rekao je Selaković, prenosi agencija Beta.

Predstavnica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da je taj sindikat na sednici izložio kompleksne probleme sa kojima se suočavaju prosvetni radnici, ali da je prioritet poboljšanje materijalnog stanja koje je preduslov za poboljšanje i ugleda prosvetnih radnika.

Prosečna plata u prosveti je za 9,1 odsto niža od prosečne plate u Srbiji, po tome smo jednistveni ne samo u regionu već i u Evropi. Nakon višedecenijskog otpuštanja, imamo manjak kadrova nastavničkih profesija. Mladi se retko opredeljuju da rade u školama jer je slabo plaćen posao“, rekla je Ilić.

Navela je da je na sednici traženo i to da se nađe rešenje kako da se odovoje plate tetkica od administartivnih radnika u prosveti, jer su prema njenim rečima, one praktično na istom nivou.

Učionica i školska klupa
Foto: Freepik.com

Predstavnik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavinost“ Srđan Slović rekao je da se prosveta dugo bori za pravičnost i da je to posledica neprimenjivanja platnih razreda i grupa.

Predstavnica Udruženja granskih sindikata „Nezavisnost“ Čedanka Andrić rekla je da su iz udruženja po drugi put podneli inicijativu da se pregovori o minimalnoj ceni rada vode ranije, „jer su prošle godine promenjeni parametri prema kojima su se definisale cene rada“.

„Imamo argumente za povećanje minimalne cene rada. Više bismo voleli da pričamo o zaradama a ne o minimalnoj ceni rada. Nažalost minimalna zarada postaje sve više reper za utvrđivanje svih ostaligh zarada, a trebalo bi da bude izuzetak koji se isplaćuje samo u trenutku kada preduzeće ima probleme poslovanja“, rekla je Andrić.

Istakla je da je sinikat „Nezavisnost“ inicirao izmenu uredbe koja se odnosi na dnevnice za državne službenike i nameštenike za koje dnevnica iznosi 150 dinara i rekla da smatra taj iznos neprimerenim.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta inicirano da se predlozi koji se donesu na Sednici, upute nadležnim ministarstvima kako bi se tamo sprovodile brže.

„U tome se nadam da ćemo imati sprovedenu najbitniju tačku, a to je da u radnim grupama, kada se donose nacrti zakona, budu uključeni socijalni partneri ali sindikati i poslodavci“, rekao je Nenenzić.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta bila je i predsednica Vlade Ana Brnabić.

 • mala plava

  24.4.2023 #1 Author

  Poražavajuće za prosvetne radnike, s obzirom na to da se pojedinci postave prema ucenicima kao roditelji, pa tek ih uce nastavnoj materiji.

  Odgovori

 • Jj992

  24.4.2023 #2 Author

  Ministar nema neke jake veze sa logikom cim poredi dve razlicite situacije..

  Odgovori

 • DASHA

  24.4.2023 #3 Author

  Nazalost, nista novo.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  24.4.2023 #4 Author

  Obezvredjen status prosvetara,stvarno je sramota…

  Odgovori

 • MAJA

  25.4.2023 #5 Author

  Kratko i jasno, – sramota

  Odgovori

 • jevtić

  25.4.2023 #6 Author

  Svakako je sramota…

  Odgovori

 • LJILJANA95

  4.5.2023 #7 Author

  Sramno zaista.

  Odgovori

 • CIGI

  14.5.2023 #8 Author

  Bas smo bedni,a zdravstvo i obrazovanje tu treba da imamo najbolje plate

  Odgovori

 • Radnik

  26.8.2023 #9 Author

  Slažem se da su plate u prosveti male, ali postoje i druga zanimanja u kojima su još niža primanja, čak i više puta niža a to se veoma slabo ili nikako ne spominje u sredstvima informisanja. Uvek je samo prosveta i zdravstvo, policija i vojska prioritet. Sve drugo je manje važno. I mi drugi, smo završili neke škole, i mi imamo neku odgovornost, ali mnogima od nas plata ne prelazi ni 45.000, ali mi nismo tako bitni. Povećajte plate samo njima, nama ne treba.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...