Vrednost projekta 20 miliona dinara

Raspisan tender za izradu plana solarnih elektrana Kolubara A i Morava

EkologijaU fokusu

18.3.2024 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Raspisan tender za izradu plana solarnih elektrana Kolubara A i Morava Raspisan tender za izradu plana solarnih elektrana Kolubara A i Morava
Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izradu urbanističko-planske dokumentacije za solarne elektrane Kolubara A i Morava. Prema tehničkoj specifikaciji, EPS planira izgradnju solarne... Raspisan tender za izradu plana solarnih elektrana Kolubara A i Morava

Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je tender za izradu urbanističko-planske dokumentacije za solarne elektrane Kolubara A i Morava.

Prema tehničkoj specifikaciji, EPS planira izgradnju solarne elektrane Morava instalisane snage oko 45 megavati, na lokaciji deponije pepela i šljake termoelektrane Morava.

Na lokaciji deponije pepela i šljake, deponije uglja i drugim raspoloživim zonama termoelektrane Kolubara A, u planu je izgradnja solarne elektrane Kolubara A instalisane snage oko 71 megavat.

Oba projekta obuhvataju i radove na zatvaranju deponija i njihovoj remedijaciji, piše eKapija.

Očekivani rok završetka izrade investiciono-tehničke i prostorno-planske dokumentacije, kao i pribavljanje građevinske dozvole je kraj 2025. godine.

Vrednost posla procenjena je na 20 miliona dinara, a tender ističe 10. aprila.

Solarni paneli
Foto: Pixabay.com

Gradnja solarnih elektrana na pepelištima termoelektrana i odlagalištima uglja najavljuje se već neko vreme.

Savetnik direktora EPS-a Vladimir Šiljkut izjavio je pre godinu dana da je, kada budu zatvorene najstarije termoelektrane Morava i Kolubara A, na njihovim pepelištima planirana izgradnja solarnih elektrana.

Dušan Živković, v.d. direktora kompanije EPS je u februaru ove godine izjavio da su trenutno aktuelne solarne elektrane na lokacijama TE Kolubara A, TE Morava, lokacija TE Kolubara B, spolјašnje odlagalište PK Tamnava Istok, unutrašnje odlagalište PK Tamnava Zapad, deponija TENT B – kaseta 3, Klenovnik i Srednje kostolačko ostrvo.

Inače, zatvaranje TE Morava bilo je najavljivano do kraja 2023, a slično se govorilo i za TE Kolubara A.

Sekretarijat evropske energetske zajednice jesenas je pokrenuo i postupak protiv Srbije zbog kršenja „Direktive o velikim postrojenjima za sagorevanje“ u slučaju termoelektrane Morava, koja nastavlja da radi uprkos isteku njihovog ograničenog veka trajanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.