Kroz usvajanje Nacionalne politike postavljen okvir za reformu sistema

Slede investicije u rešenja za upravljanje biorazgradivim otpadom

EkologijaU fokusu

2.2.2023 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Slede investicije u rešenja za upravljanje biorazgradivim otpadom Slede investicije u rešenja za upravljanje biorazgradivim otpadom
Ambasadorka Švedske Anika Ben David (Annika Ben David) ocenila je da je Srbija u velikoj meri postavila okvir za reformu sistema upravljanja otpadom kroz... Slede investicije u rešenja za upravljanje biorazgradivim otpadom

Ambasadorka Švedske Anika Ben David (Annika Ben David) ocenila je da je Srbija u velikoj meri postavila okvir za reformu sistema upravljanja otpadom kroz usvajanje Nacionalne politike upravljanja otpadom i akcionog plana.

Ona je na trećoj konferenciji u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” izjavila da je poslednjih godina, kroz saradnju i finansiranje od strane Evropske unije, Švedske i Srbije, nekoliko regiona uspostavilo infrastrukturu za reciklažu otpada, prenosi N1.

„Kroz projekat „Odvajamo“ uspostavlja se sistem odvajanja otpada na mestu nastanka koji se sprovodi u 17 opština u Srbiji, među kojima je i Čačak, kako bi se podstakla reciklaža papira, plastike, metala i stakla. Sledeći koraci su ulaganja većih razmera u rešenja namenjena upravljanju biorazgradivim otpadom. Sve veći javni i privatni angažman u upravljanju otpadom doprinosi jačanju cirkularne ekonomije i Zelene agende u Srbiji”, istakla je Ben David na konferenciji „Efikasni tokovi upravljanja otpadom: Saradnja javnog i privatnog sektora – Ulaganja i iskustva u Srbiji i nordijskim zemljama“.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je da je ta konferencija dobar putokaz ka intenziviranju saradnje, odnosno jačanju svih aktivnosti u cilju daljeg razvoja cirkularne ekonomije u Srbiji.

„Ovo je ujedno prilika da kroz primere dobre prakse iz nordijskih zemalja ukažemo na to koliko je važan odziv i učešće javnosti u ovoj oblasti, koliko su značajne inovacije i korporativna odgovornost za smanjenje otpada, njegovu reciklažu i ponovnu upotrebu. Značajno je i to što su panel diskusije usmerene na nama predstojeće korake u cilju rešavanja različitih tokova otpada kroz zajedničke aktivnosti i saradnju”, istakao je Todorović.

Foto: Rawpixel.com

Direktor Naučno-tehnološkog parka Čačak Mirko Pešić istakao je da mogu da se pohvale uspesima kompanija članica NTP Čačak, koje su svojim znanjem i sposobnostima došle do komercijalnih rešenja za reciklažu otpadnih materijala kao sirovine za nove proizvode.

„Posebno bih izdvojio kompanije koje reciklažom ambalažnog stakla ili korišćenjem tetrapaka stvaraju novi građevinski materijal izuzetnih osobina”, naglasio je Pešić.

Kako se navodi u saopštenju, politika upravljanja otpadom u EU i Švedskoj, kao i u Srbiji, uključujući i osvrt na neophodna ulaganja u upravljanje različitim tokovima otpada na nacionalnom i lokalnom nivou bile su glavne teme konferencije.

Učesnici su razmenili iskustva, znanja i prakse o tome kako privatni sektor doprinosi sistematskoj reformi upravljanja otpadom radi smanjenja, ponovne upotrebe i reciklaže otpada.

Stručnjak za upravljanje otpadom iz Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona (SALAR) Tomas Niland (Thomas Nylund), preneo je iskustva švedskog javnog sektora u upravljanju različitim vrstama otpada, odnosno, kako pretočiti politiku EU i nacionalnu politiku upravljanja otpada u praksi.

Tokom panel diskusije na ovu temu govorilo se o primerima dobre prakse iz Švedske i Srbije, kao i o interesovanju javnosti u obe zemlje za temu reciklaže.

Direktor održivosti za severnu i istočnu Evropu u švedskoj kompaniji Tetra Pak Dragan Rajković predavanjem je otvorio panel diskusiju na temu posvećenosti privatnog sektora smanjenju otpada, njegove ponovne upotrebe i reciklaže.

Panelisti su razmenili iskustva o inovativnim rešenjima i korporativnoj odgovornosti kada je reč o smanjenju otpada, njegovoj ponovnoj upotrebu i reciklaži.

Konferencija je završena obraćanjem ambasadora Finske Kima Lahdevirte, koji je najavio poslednju, četvrtu konferenciju u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” pod nazivom „Nordijsko-srpsko partnerstvo za zeleno poslovanje i industrijske procese“, koja će danas biti održana u Naučno-tehnološkom parku Niš.

Cilj inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” i održanih konferencija je podizanje svesti ključnih lokalnih partnera o važnosti zelene tranzicije, kao i prenošenje nordijskih iskustava i znanja u ovoj oblasti. Zelena tranzicija je odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta i jačanje lokalnog tržišta i poslovanja, navedeno je u saopštenju.

Konferenciju koja je održana u Startap centru Naučno-tehnološkog parka Čačak organizovala je ambasada Švedske uz pokroviteljstvo i podršku preostale tri nordijske ambasade u Srbiji (Danske, Finske, Norveške), a otvorila je ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David (Annika Ben David) u prisustvu nordijskih ambasadora Finske Kimo Lahdevirta (Kimmo Lähdevirta), Norveške Jern Eugen Jelstad (Jørn Eugen Gjelstad), predstavnika ambasade Danske, gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, kao i predstavnika lokalne samouprave, poslovne i akademske zajednice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...