Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Klimatski ciljevi Pekinga dobri za našu zemlju

Srbija neće imati štetu od kineskog odustajanja od termoelektrana

AnalizaEkologijaU fokusu

22.9.2021 13:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

Srbija neće imati štetu od kineskog odustajanja od termoelektrana Srbija neće imati štetu od kineskog odustajanja od termoelektrana
Najava kineskog predsednika Si Đinpinga da Kina neće graditi nove termoelektrane na ugalj u inostranstvu primljena je sa zadovoljstvom u Generalnoj skupštini UN, čije... Srbija neće imati štetu od kineskog odustajanja od termoelektrana

Najava kineskog predsednika Si Đinpinga da Kina neće graditi nove termoelektrane na ugalj u inostranstvu primljena je sa zadovoljstvom u Generalnoj skupštini UN, čije zasedanje je bilo posvećeno klimatskim promenama.

Jedno od pitanja koje je od interesa za našu javnost jeste – da li to znači odustajanje od planiranih projekata izgradnje termoelektrana u Srbiji?

Kineski predsednik nije pominjao rokove niti bilo koju zemlju pojedinačno, ali se njegova izjava može posmatrati u okviru klimatskih ciljeva Pekinga da do 2060. godine zemlja bude neutralna u pogledu emisije ugljen-dioksida. Prema oceni dr Ivone Lađevac, naučne savetnice i zamenice direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu i zamenice načelnika regionalnog centra „Pojas i put“, to neće uticati na završetak započetih projekata.

„Ako su postignuti čvrsti dogovori o projektima, odnosno ako su potpisani ugovori, to će biti završeno. Verujem da će Kina ulagati u druge izvore energije u našoj zemlji kada napusti ugalj, a to bi za nas bilo korisno, zbog uticaja na zagađenost vazduha, pre svega“, navela je dr Ivona Lađevac za Biznis.rs.

Ona je navela da je takođe pitanje koliko dugo će rudnici uglja u Srbiji biti pogodni za eksploataciju, što zbog ograničenih rezervi, što zbog kvaliteta, pa je utoliko šteta od kineskog odustajanja manja. Lađevac je rekla su klimatski ciljevi Kine ambiciozni i da je Sijeva najava u skladu sa tim.

Foto: Tanjug/AP

Značaj kineskih klimatskih ciljeva istakao je i profesor Mašinskog fakulteta Aleksandar Jovović, koji je ocenio da je to značajna promena u politici Kine, kao i da se ona uklopila u evropski sistem funkcionisanja kada je reč o klimatskoj neutralnosti u odnosu na ugljen-dioksid. EU je najavila karbonsku neutralnost do 2050. godine, a Kina do 2060. godine, rekao je Jovović za Biznis.rs.

„Kina shvata da nema novca u fosilnim gorivima, zapravo da ga ima sve manje. Promena energetske strategije Kine neće se odraziti na nas, a Kina će nastaviti da utiče na srpsku privredu. Razmatrana je izgradnja fabrike vodonika u Prahovu i to je moguća investicija“, naveo je Jovović.

On je istakao da je u porastu trend proizvodnje vodonika iz vode (plavi vodonik) i da Kinezi vladaju tom tehnologijom. Prema njegovim rečima Srbija ne bi trpela štetu od prestanka kineskih ulaganja u termoelektrane na ugalj, jer bi zbog visine karbonskih taksi proizvodnja energije iz uglja bila neisplativa.

Kineski predsednik, koji se Generalnoj skupštini UN obratio putem unapred snimljene izjave, takođe je rekao da će njegova zemlja povećati finansijsku podršku za energetske projekte sa niskom emisijom ugljenika u drugim zemljama u razvoju. Podsetimo, kineska kompanija Power Construction Corp. of China gradi Blok B3 u termoelektrani u Kostolcu, kapaciteta 350 megavata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...