Kineska kompanija izbegla bankrot

Evergrande se dogovorio sa investitorima

BerzaNovacSvetVesti

22.9.2021 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evergrande se dogovorio sa investitorima Evergrande se dogovorio sa investitorima
Glavna kompanija u vlasništvu Evergrande grupe Hengda Real Estate Group saopštila je u sredu da je postigla dogovor sa vlasnicima obveznica, što je doprinelo... Evergrande se dogovorio sa investitorima

Glavna kompanija u vlasništvu Evergrande grupe Hengda Real Estate Group saopštila je u sredu da je postigla dogovor sa vlasnicima obveznica, što je doprinelo da se smirivanju tenzija nastalih zbog mogućnosti da ovaj kineski gigant ne izmiri svoja dugovanja i tako izazove finansijski haos na globalnom nivou.

Kineska centralna banka pomogla je bankarskom sistemu, dodelivši mu oko 14 milijardi dolara, a kineska finansijska tržišta su se stabilizovala i ponovo otvorila nakon dvodnevne pauze tokom Festivala sredine jeseni, prenosi agencija Reuters.

Hengda Real Estate Group će isplatiti kamate na obveznice sa rokom dospeća u septembru 2025. godine, navodi se u saopštenju ove kompanije. Ova obveznica je već rešena kroz privatne pregovore, dodaju iz kompanije. Evergrande grupa bi trebalo da isplati 36 miliona dolara kamate na obveznice. 

Međutim, ova kineska kompanija ne pominje isplatu kamate na dolarsku obveznicu u iznosu od 83,5 miliona dolara, koja će dospeti na naplatu sutra, kao ni 47,5 miliona dolara koji će dospeti sledeće nedelje.

Prezadužena kineska kompanija je isprepletena sa širom kineskom ekonomijom toliko da se na globalnim tržištima akcija i obveznica pojavila bojazan od globalne krize.

Kako se čini, akcija kompanije Hengda je stabilizovala šire tržište akcije, dok su fjučersi vezani za indeks S&P500 porasli.

Evergrande, koji je bio vodeća kineska kompanija za razvoj i izgradnju nekretnina, duguje oko 300 milijardi dolara, uglavnom investitorima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...