Iskoristite finansijsku podršku države

Subvencije od temelja do krova – na jednom mestu

InvesticijeNovacSrbijaVesti

22.9.2021 10:03 Autor: Julijana Vincan 1

Subvencije od temelja do krova – na jednom mestu Subvencije od temelja do krova – na jednom mestu
Iako korona kriza i dalje predstavlja veliki izazov za gotovo sve sektore u Srbiji, ali i za većinu građana, trenutno je dostupno nekoliko državnih... Subvencije od temelja do krova – na jednom mestu

Iako korona kriza i dalje predstavlja veliki izazov za gotovo sve sektore u Srbiji, ali i za većinu građana, trenutno je dostupno nekoliko državnih programa podrške, odnosno subvencija, od kojih će se neke realizovati u bliskoj budućnosti.

Neki od konkursa fokusirani su na Beograd i Novi Sad, ali ima i onih koji su dostupni svim građanima Srbije, a ovom prilikom izdvajamo nekoliko najaktuelnijih.

Program za zamenu stolarije, fasadne izolacije ili ugradnju kotlova

U 21 opštini i gradu objavljene su preliminarne rang-liste građana koji su ispunili uslove da dobiju državne subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije ili ugradnju energetski efikasnijih kotlova. Narednih dana se očekuje i potpisivanje prvih ugovora. Da podsetimo, država obezbeđuje 50 odsto sredstava potrebnih za realizaciju ovog posla, a drugu polovinu građani.

Kako je za Biznis.rs objašnjeno u Ministarstvu rudarstva i energetike, građani su se za subvencije prijavljivali tako što su se najpre obraćali firmi koja se nalazi na rang listi izabranih izvođača, radi dobijanja predračuna za radove.

„Uz prijavni obrazac i druge priloge koji se preuzimaju sa internet stranice jedinice lokalne samouprave kod koje se predaje zahtev, neophodno je bilo dostaviti fotokopiju lične karte sa adresom prebivališta ili očitanu ličnu kartu, fotokopije ličnih karata sa adresom prebivališta ili očitane lične karte za sve članove domaćinstva, kopiju rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za prethodnu godinu radi utvrđivanja tačne površine objekta, kopiju građevinske dozvole ili drugi dokument kojim se dokazuje legalnost objekta i fotokopiju računa za utrošenu električnu energiju za stambeni objekat za koji se konkuriše za prethodni mesec“, naglašeno je u Ministarstvu.

Na pitanje da li je pre prijavljivanja bilo neophodno da se plati sav zaostao porez, iz Ministarstva su rekli da u modelu Javnog poziva koji je dostavljen svim jedinicama lokalne samouprave koje učestvuju u Programu energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, a koji nije obavezujući za JLS, nije navedeno da je obavezno da građani koji žele da konkurišu moraju da izmire sve svoje poreske obaveze.

„U modelu Javnog poziva navedeno je da je dovoljno da je građanin započeo postupak legalizacije/ozakonjenja“, istakli su naši sagovornici.

U programu energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, učestvuje 67 jedinica lokalne samouprave. U Ministarstvu energetike navode da je do sada 57 opština i gradova raspisalo javni poziv za građane, kao i da će gotovo svi to učiniti do kraja ove nedelje.

Grad Beograd još nije raspisao ni konkurs za izbor firmi koje će obavljati radove, a kako je najavljeno, to će biti urađeno najkasnije do kraja septembra. Kada se završi taj javni poziv i objavi konačna rang-lista kompanija koje će izvoditi radove, sledi raspisivanje konkursa za građane.

Maksimalni iznosi koji se dodeljuju po prijavi razlikuju se od opštine do opštine i zavise od mere sanacije za koju su namenjeni, ali se uglavnom kreću od 60.000 do 120.000 dinara sa PDV-om. Za ugradnju PVC stolarije za stan od 50 kvadrata potrebno je izdvojiti oko 100.000 dinara, a polovinu tih troškova pokriva država. Za ugradnju fasadne i krovne izolacije i efikasnijeg grejnog sistema potrebno je oko 300.000 dinara.

Postavljanje solarnih panela

Iz resornog Ministarstva podsetili su da su, pored subvencija koje su obezbeđene u okviru Javnog poziva za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, koji sprovode jedinice lokalne samouprave, a koje se odnose na zamenu fasada, zamenu prozora i vrata, ugradnju kotlova, kao i ugradnju solarnih kolektora i toplotnih pumpi, dostupne i subvencije za građane koji žele da postanu kupci-proizvođači (prosumer) postavljanjem solarnih panela.

Kako država subvencioniše i ugradnju solarnih panela, javni poziv za gradove i opštine koji će učestvovati u realizaciji ovog projekta raspisan je 3. septembra i traje do 1. oktobra. Kada se završi konkurs za jedinice lokalne samouprave, one će raspisati dva javna poziva – za kompanije koje će ugrađivati panele i za građane.

Subvencije za električna vozila

Ministarstvo zaštite životne sredine ove godine prvobitno je izdvojilo 120 miliona dinara za subvencionisanje električnih i hibridnih vozila, a sada stižu i dodatna sredstva. Kako je najavljeno, do sada je stiglo više od 300 kompletnih zahteva koja podnose i pravna i fizička lica, a jedan zahtev može da obuhvati i više vozila.

Prvobitna sredstva koja su budžetom planirana, utrošena su tokom avgusta, a zbog velikog interesovanja Vlada Srbije je odobrila dodatna sredstva. Subvencije su namenjene za različite vrste vozila:

  • Za vozila vrste L1 i L2 (mopede i lake tricikle) dodeljuje se 250 evra
  • Za vozila vrste L3 – L7 (motocikle i teške četvorotočkaše) dodeljuje se 500 evra
  • Za vozila vrste M1 i N1 (putnička sa najviše devet sedišta i lako teretno vozilo) koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor, pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila, sa emisijama CO2 do najviše 140 g/km – dodeljuje se 2.500 evra.
  • Za vozila vrste M1 i N1 (putnička sa najviše devet sedišta i lako teretno vozilo) koja pokreće hibridni pogon tako da vozilo može bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno da se kreće isključivo na električni pogon, uz obavezu da poseduje spoljni priključak za struju, kao i za električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km – dodeljuje se 3.500 evra.
  • Za vozila vrste M1 i N1 (putnička sa najviše devet sedišta i lako teretno vozilo) isključivo na električni pogon dodeljuje se 5.000 evra.

Uslovi za podršku su da se kupuje novo vozilo, sopstvenim sredstvima ili na lizing, a najviše subvencija podeljeno je za hibridna vozila.

Osim pomenutih subvencija, dostupno je i više finansijskih podsticaja u poljoprivredi, zatim za preduzetnike, snimanje filmova, a tu su i vaučeri za odmor u Srbiji, ali i subvencije za strane turiste, za bicikle, zamenu liftova, konkurs za kuće na selu i mnogi drugi.

  • Anna

    22.9.2021 #1 Author

    Jako je teško uraditi sve štao je potrebno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...