UAE su u proteklih 15 godina uložili 40 milijardi dolara u čistu energiju

Abu Dabi najavio devet novih projekata za razvoj zelene energije

EkologijaSvetU fokusuVesti

5.11.2021 18:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Abu Dabi najavio devet novih projekata za razvoj zelene energije Abu Dabi najavio devet novih projekata za razvoj zelene energije
Ministarstvo energetike Abu Dabija najavilo je devet novih projekata koji će doprineti realizaciji Strateške inicijative Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za nultu emisiju gasova do... Abu Dabi najavio devet novih projekata za razvoj zelene energije

Ministarstvo energetike Abu Dabija najavilo je devet novih projekata koji će doprineti realizaciji Strateške inicijative Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za nultu emisiju gasova do 2050. godine, saopštila je u petak kancelarija za medije tog emirata.

Očekuje se da će planirani projekti, zajedno sa postojećima, smanjiti emisije CO2 u sektoru proizvodnje električne energije u Abu Dabiju za najmanje 50 odsto tokom 10 godina, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Predsednik Ministarstva energetike emirata Abu Dabi Avaida Al Marar (Awaidha Al Marar) naveo je u saopštenju da se procenjuje da će emisije CO2 koje potiču iz proizvodnje električne energije biti smanjene sa 40 miliona tona u 2020. godini na približno 20 miliona tona u 2025. u Abu Dabiju.

Ovaj emirat ima za cilj da dostigne ukupan kapacitet proizvodnje čiste energije od 8,8 GW do 2025. godine.

Inicijativa UAE obuhvata postojeće i planirane projekte energetskog sektora Abu Dabija, koji uključuju i prvu nuklearnu elektranu u UAE Baraka, kao i solarne elektrane Nur Abu Dabi i Al Darfa, precizira se u saopštenju.

Ova zemlja Persijskog zaliva je prošlog meseca objavila plan o neto nultoj emisiji do 2050. godine i predviđa ulaganja od 600 milijardi dirhama (163 milijarde dolara) u obnovljive izvore energije.

Iako su veliki proizvođač nafte, Ujedinjeni Arapski Emirati su u proteklih 15 godina uložili 40 milijardi dolara u čistu energiju, saopštila je vlada. Prvi reaktor nuklearne elektrana Baraka u Abu Dabiju je počeo proizvodnju u avgustu 2020. godine i povezan je na nacionalnu energetsku mrežu.

Cilj UAE je da proizvode 14 GW čiste energije do 2030. godine u odnosu na oko 100 MW iz 2015. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...