operativna dobit dva miliona evra

Air Montenegro u 2023. godini pozitivno poslovao uprkos izazovima

RegionVesti

20.1.2024 13:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Air Montenegro u 2023. godini pozitivno poslovao uprkos izazovima Air Montenegro u 2023. godini pozitivno poslovao uprkos izazovima
Crnogorska nacionalna avio-kompanija Air Montenegro ostvarila je u prošloj godini dva miliona evra dobiti, uprkos izazovima na operativnom nivou, saopštio je njen izvršni direktor... Air Montenegro u 2023. godini pozitivno poslovao uprkos izazovima

Crnogorska nacionalna avio-kompanija Air Montenegro ostvarila je u prošloj godini dva miliona evra dobiti, uprkos izazovima na operativnom nivou, saopštio je njen izvršni direktor Mark Anžur.

On je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da je kompanija poslovala pozitivno, pri čemu je operativna dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila četiri miliona evra.

Anžur je, govoreći o broju putnika, saopštio da je Air Montenegro u prošloj godini prevezao 480.000 putnika, što je 30 odsto više od rezultata ostvarenog u 2022. godini.

„Plan za ovu godinu je da prevezemo oko 650.000 putnika. Tako da, rast je veliki i zadovoljni smo“, ocenio je Anžur, koji je funkciju izvršnog direktora preuzeo sredinom prošle godine.

On je naveo da je za period od pola godine uspeo da sagleda sveobuhvatnu situaciju u kompaniji.

„Mislim da sam dosta brzo shvatio situaciju, probleme i potencijale koje firma ima. Dosta brzo smo počeli sa otklanjanjem problema i nedostataka, s jedne strane, i, sa druge strane, korišćenjem svih onih potencijala koje možemo da stavimo na tržište u narednim godinama“, rekao je Anžur.

Izazovi su, kako je ocijenio, u svakoj avio-kompaniji dosta slični.

„Bilo je puno izazova na operativnom nivou, pogotovo poteškoća sa slotovima iz Tel Aviva“, naveo je Anžur.

Kao izazov je naveo i rat u Izraelu, kao i neočekivan ulazak dodatnih kapaciteta na liniji ka Istanbulu od strane turskih prevoznika.

Parking kod aerodroma
Foto: Pixabay.com

„To nam znači dodatnu konkurenciju i naša procjena je da je već polako previše kapaciteta na toj liniji“, dodao je Anžur.

On je, govoreći o trenutnom stanju flote, kazao da su leteli u prošloj godini sa četiri aviona, od čega tri Embraera.

„Od tih, dva su naša, a jedan je bio u wet lease-u. Četvrti je bio Airbus 320, takođe u wet lease-u“, rekao je Anžur, i najavio da za ovu godinu u planu imaju flotu od pet aviona.

„To jeste četiri Embraera, što znači da ćemo dodati još jedan, i imati Airbus 320 kao avion većeg kapaciteta“, dodao je Anžur.

Crna Gora bi, prema ranijim najavama, mogla ostati bez većine linija niskotarifnih kompanija. Anžur je, na pitanje da li to smatra u nekom delu prednošću za domaću avio-kompaniju, odgovorio da to i jeste i nije prednost.

„Mi na neki način nismo direktna konkurencija low costerima. Imamo drugi ciljni segment putnika. Mi ipak nudimo produkt koji nudi nešto više – od prtljaga do 23 kilograma do mogućnosti, što ćemo i u narednim godinama više da nudimo, konekcija ili povezanosti preko drugih aerodroma“, objasnio je Anžur, i dodao da je plan kompanije da u ovoj godini leti ka 19 destinacija.

„Kao što znate, za zimu 2023/24 dodali smo Rim kao destinaciju, sa kojom smo baš zadovoljni u ovom trenutku. U leto 2024. dodajemo još i Izmir, Baku, Ostravu i Minhen. Znači, sve zajedno 19 destinacija, što mislim da je već lep uspeh“, zaključio je Anžur.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...