avio-industrija oseća posledice krize od pandemije i danas

Air Serbia: Etihad se ne povlači, ostaje strateški partner

BiznisFirme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

27.9.2022 18:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Air Serbia: Etihad se ne povlači, ostaje strateški partner Air Serbia: Etihad se ne povlači, ostaje strateški partner
Air Serbia saopštila je u utorak da se Etihad, manjinski partner držve Srbije u toj kompaniji, ne povlači već u procesu dokapitalizacije usled poremećaja... Air Serbia: Etihad se ne povlači, ostaje strateški partner

Air Serbia saopštila je u utorak da se Etihad, manjinski partner držve Srbije u toj kompaniji, ne povlači već u procesu dokapitalizacije usled poremećaja u poslovanju izazvanih pandemijom korona virusa, smanjuje svoj udeo.

Kompanija je podsetila da je od marta 2020. godine, sa različitim intenzitetom, globalnu avio-industriju pogodila „najveća kriza u njenoj istoriji“, usled pandemije korona virusa, kao i da je avio-industrija jedna od najteže pogođenih grana industrije uopšte i da se posledice krize osećaju i danas, prenosi Beta.

„U skladu sa zakonskom regulativom, većina evropskih država je na različite načine pružila pomoć kompanijama koje učestvuju u avio-saobraćaju. Kada je reč o Air Serbia, u decembru 2020. godine, sprovedena je dokapitalizacija kojom je uvećan osnovni kapital kompanije, što je bila mera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju tokom 2020. godine, a kao posledica pandemije Covida 19“, navela je kompanija reagujući na informacije da je u toku postupak njenog potpunog prelaska u državno vlasništvo.

Kako je objašnjeno, u toku je proces druge dokapitalizacije, koja se odnosi na poremećaje nastale u poslovanju tokom 2021. godine, a takođe u cilju otklanjanja posledica pandemije, kao i da su oba postupka sprovedena na osnovu Uredbe o uslovima i kriterijumima usklađenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti Covid–19 i ugovora zaključenog između Ministarstva privrede Srbije i Air Serbia.

Istaknuto je da je dokapitalizacija Air Serbia preduzeta na zahtev te kompanije u skladu sa uredbom Vlade Srbije, a usklađena sa pravnim okvirom Evropske komisije i njom je omogućeno kompaniji da prevaziđe poteškoće u poslovanju uzrokovane pandemijom tokom 2020. i 2021. godine.

Posle druge dokapitalizacije Air Serbia, država Srbija će povećati svoj vlasnički udeo u toj kompaniji sa dosadašnjih 82 na 83,6 odsto, dok će udeo Etihad Airways biti umanjen sa 18 na 16,4 odsto.

„Ipak, to ni na koji način ne dokazuje paušalnu tvrdnju o povlačenju iz vlasništva strateškog partnera sa manjinskim udelom. Etihad je strateški partner Air Serbia, ne treba nikada zaboraviti da je ta kompanija svojim ‘know-how-om’, znanjem i iskustvom, suštinski uticala na transformaciju Jat Airways-a u modernu evropsku kompaniju kakva je Air Serbia danas“, navela je kompanija.

Air SERBIA a.d. Beograd

JURIJA GAGARINA 12, BEOGRAD (NOVI BEOGRAD) , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
247.156.080,74 (2021)
Broj zaposlenih:
1.094 (2021)
  • Jovana24

    27.9.2022 #1 Author

    Hmm sta li je ostalo od svega toga pitanje je..

    Odgovori

  • Milovan94

    28.9.2022 #2 Author

    Mnogo je dezinformacija koje primamo svaki dan

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    28.9.2022 #3 Author

    Nisam znala da je država većinski vlasnik Air Srbije i drago mi je da to čujem.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.9.2022 #4 Author

    Pitanje je sta je od svih informacija sa raznih strana tacna…

    Odgovori

  • kaćica

    28.9.2022 #5 Author

    I treba oni su dobra kompanija.

    Odgovori

  • TATJANA

    29.9.2022 #6 Author

    Ovo je lepa vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...