Problemi multinacionalne farmaceutske kuće

Akcije Bayera padaju zbog kancerogenog pesticida

EUFirme u fokusuU fokusuVesti

30.7.2021 10:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Akcije Bayera padaju zbog kancerogenog pesticida Akcije Bayera padaju zbog kancerogenog pesticida
Kako je objavljeno, nemački Bayer je, u drugom tromesečju ove godine izdvojio dodatnih 4,5 milijardi dolara (3,8 milijardi evra) pre oporezivanja i kamata za... Akcije Bayera padaju zbog kancerogenog pesticida

Kako je objavljeno, nemački Bayer je, u drugom tromesečju ove godine izdvojio dodatnih 4,5 milijardi dolara (3,8 milijardi evra) pre oporezivanja i kamata za pokriće mogućih dugoročnih rizika, piše nemački Handelsblatt.

Nakon ove objave Bayera, akcije farmaceutske i agrohemijske kompanije pale su za 2,3 odsto i bile samo pola procenata u plusu.

Nemačku kompaniju očekuju i dodatni troškovi u narednom periodu. Očekuje se da će Bayer u američkoj maloprodaji zameniti proizvode na bazi glifosata proizvodima sa novom formulacijom do 2023. godine, s obzirom na broj tužilaca koji su pred američkim sudovima pokrenuli postupke, zbog navodnog kancerogenog efekta glifosata. Bayer je ovaj problem nasledio akvizicijom američke kompanije Monsanto, a zbog brojnih žalbi ljudi da su nakon korišćenja sredstva protiv korova Roundup, a koji sadrži glifosat, dobili kancer.

To trenutno nije jedini problem Bayera. Ove nedelje je, kako prenosi FAZ, i Komisija za zaštitu podataka Francuske kaznila njihovu američku firmu Monsanto sa 400.000 evra, zato što je otkriveno da su menadžeri ove kompanije pravili interne liste javnih ličnosti kako bi preko njih lobirali. Bayer je u komentaru na ovu presudu konstatovao da francusko telo za zaštitu podataka nije pronašla nikakve ilegalne prakse lobiranja. Navode da i istraga koju je prethodno naručila sama kompanija nije pokazala nikakvo nezakonito ponašanje.

Tagovi
U FOKUSU

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...