Neslavan povratak velikog dužnika na berzu u Hong Kongu

Akcije kompanije Evergrande oslabile više od 12 odsto

BerzaNekretnineNovacSvetVesti

21.10.2021 13:10 Autor: Vladimir Jokanović 1

Akcije kompanije Evergrande oslabile više od 12 odsto Akcije kompanije Evergrande oslabile više od 12 odsto
Akcije kineske kompanije Evergrande pale su u četvrtak za 12,54 odsto na berzi u Hong Kongu, nakon što su se vratile na tržište nakon... Akcije kompanije Evergrande oslabile više od 12 odsto

Akcije kineske kompanije Evergrande pale su u četvrtak za 12,54 odsto na berzi u Hong Kongu, nakon što su se vratile na tržište nakon 17 dana suspenzije. Kompanija za nekretnine Hopson Development navodno je spremna da otkupi 51 odsto udela jedinice za pružanje usluga Evergrande-a.

Kompanija Evergrande saopštila je da je dogovor sa Hopson Development vredan 2,6 milijardi dolara propao, jer nije postignut dogovor o uslovima ugovora. Kriza u Evergrande-u izazvala je zabrinutost da bi njen potencijalni kolaps mogao da izazove udar na globalnim tržištima, prenosi BBC.

Investitori su zabrinuti zbog duga od više od 300 milijardi dolara. Ukupne obaveze kompanije jednake su oko dva odsto kineskog BDP. Hopson Development je jedna od kineskih firmi kojima Evergrande duguje novac, a analitičari ocenjuu da je to potencijalni način da Evergrande otpiše dug.

Hopson Development saopštio je da je Evergrande naveo da je sporazum raskinut 13. oktobra i da sada istražuje druge opcije koje su mu na raspolaganju kako bi zaštitio svoj interes. Evergrande, koji duguje 305 milijardi dolara ima rok do subote da isplati 83,5 miliona dolara kamate na obveznice, inače će morati da proglasi bankrot.

Akcije kompanije izgubile su oko 80 odsto vrednosti na berzi u Hong Kongu u poslednjih godinu dana, a trgovina njima suspendovana je 4. oktobra u očekivanju rešenja za nelikvidnost. Osim Evergrande-a desetak kineskih kompanija, uključujući China Properties, zaostale su u plaćanju obaveza u ukupnom iznosu od 7,3 milijarde dolara, prema podacima konsultantske kuće CRIC.

S&P Global smanjio je prošle nedelje kreditni rejting dvema velikim kompanijama, Grenland i E-house Enterprise. Očekivani bankrot Evergrande-a mogao bi da pokrene lavinu nelikvidnosti među najzaduženijim kompanijama u sektoru nekretnina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...