Prihodi iz Kine i dalje vrtoglavo rastu

Akcije kompanije Apple u padu po objavljivanju kvartalnog izveštaja

BerzaNovacVesti

29.10.2021 10:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcije kompanije Apple u padu po objavljivanju kvartalnog izveštaja Akcije kompanije Apple u padu po objavljivanju kvartalnog izveštaja
Prema najnovijem kvartalnom finansijskom izveštaju, prihodi kompanije Apple bili su nešto ispod ranijih predviđanja, ali je tehnološki gigant ostvario veći neto profit od očekivanog... Akcije kompanije Apple u padu po objavljivanju kvartalnog izveštaja

Prema najnovijem kvartalnom finansijskom izveštaju, prihodi kompanije Apple bili su nešto ispod ranijih predviđanja, ali je tehnološki gigant ostvario veći neto profit od očekivanog uprkos nedostatku pojedinih proizvodnih komponenti koji ga je koštao šest milijardi dolara u posmatranom tromesečju.

Kompanija sa tržišnom vrednošću od 2,5 biliona dolara prijavila je prihod od 83,4 milijarde dolara u svom četvrtom fiskalnom kvartalu koji se završava u septembru, što je 29 odsto više nego godinu dana ranije, ali je manje od prethodne prognoze iznad 84,3 milijarde dolara.

Vrednost akcija kompanije Apple pala je za pet odsto zbog propuštenih ciljeva, u trgovanju po zatvaranju berzi na Wall Streetu.

Neto dobit je, pak, nadmašila prognoze, sa postignutih 20,5 milijardi dolara, u odnosu na predviđanja od 20,2 milijarde dolara.

U svom izveštaju američki IT gigant nije hteo da ponudi smernice za praznično tromesečje, daleko najvažniji period prodaje u godini, što je praksa koju ima od početka pandemije.

No, direktor finansija u kompaniji Luka Mestri (Luka Maestri) za Financial Times da je „potražnja veoma, veoma jaka“ i da očekuje rekordne prihode za sezonu praznika. „Želeli bismo da imamo više ponude, sa mesta na kome trenutno stojimo. Očekujemo da u decembarskom kvartalu uprkos činjenici da ova ograničenja ponude – onako kako ih sada vidimo – ostvarimo više od septembarskog kvartala“.

Mestri je rekao da Apple sada ima 745 miliona pretplatnika koji plaćaju za svoje različite usluge, u odnosu na 660 miliona pre šest meseci. To je pomoglo Apple-ovom poslovanju sa uslugama da se proširi za 25,6 odsto u odnosu na pre godinu dana, na 18,3 milijarde dolara – što je druga najbržerastuća kategorija, posle prodaje modela iPhone.

iPhone je činio 46,6 odsto ukupnog prihoda u poslednjem kvartalu, a prodaja pametnih telefona porasla je za 47 odsto na 38,9 milijardi dolara.

Ukupni prihodi iz kontinentalne Kine posebno su se uvećali, za 83 odsto na 14,6 milijardi dolara.

„Ovaj veoma snažan učinak je postignut uprkos činjenici da smo imali ograničenja u snabdevanju sa kojima smo morali da se nosimo . . . bili su veći nego što se očekivalo — oko šest milijardi dolara“, rekao je Mestri.

Ostvareni rezultati u poređenju sa ranijim očekivanjima:

  • Prihod: 83,4 milijarde dolara naspram 84,35 milijardi
  • Neto dobit: 20,5 milijardi dolara naspram 20,2 milijarde
  • Zarada po akciji: 1,24 dolara naspram 1,30

Gledano međugodišnje, Apple je saopštio da su prihodi porasli 33,3 odsto na 365,8 milijardi dolara, što je najbrža stopa rasta od 2012. godine. Neto profit se približio cifri od 100 milijardi dolara za godinu – porastao je za 64,9 odsto na 94,7 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...