STABILIZACIJA BERZE NAKON PANIČNOG ČETVRTKA

Akcije miruju, investitori na oprezu

BerzaNovacSvetVesti

23.4.2021 17:31 Autor: Vladimir Jokanović 2

Akcije miruju, investitori na oprezu Akcije miruju, investitori na oprezu
Vrednosti akcija na berzi Wall Street stabilizovala se u petak ujutro nakon pada ključnih indeksa u četvrtak. S&P500 sasvim blago je ojačao za 0,05... Akcije miruju, investitori na oprezu

Vrednosti akcija na berzi Wall Street stabilizovala se u petak ujutro nakon pada ključnih indeksa u četvrtak. S&P500 sasvim blago je ojačao za 0,05 procenata, dan posle sesije u kojoj je izgubio 0,9 odsto vrednosti, najviše u poslednjih pet nedelja.

Dow Jones i Nasdaq indeksi takođe su oslabili u četvrtak zbog najave da će predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) predložiti značajna povećanja poreza za bogate pojedince i na kapitalnu dobit, za potrebe finansiranja američkog porodičnog plana, prenosi Yahoo Finance.

Izvor: Google

Analitičari ocenjuju da je reakcija berzanskog tržišta na vest o Bajdenovom planu ipak bila preterana jer se poreski predlozi usvajaju posle detaljnog usaglašavanja, a ovo je bila početna ponuda. Wall Street je jednostavno uključio alarm za paniku. Prognoze analitičara su da će se o porezima pregovarati do kraja tekuće godine, a da treba očekivati snažno lobiranje investicione zajednice.

Stratezi JPMorgan ocenjuju da Bajdenova najava nije iznenađenje, jer je on u predizbornoj kampanji govorio o američkom porodičnom planu, kao i da je reč o kratkoročnoj borbi tržišta da pronađe smer nakon godinu dana rasta zahvaljujući obimnim državnim stimulativnim paketima. April je doneo 14 najsporijih berzanskih dana u poslednjih 12 meseci, a stručnjaci ocenjuju da je trenutak za povlačenje pre eventualnog nastavka trenda rasta berze.

Izvor: Google
Izvor: Google

Do petka ujutro 13 odsto kompanija u Evropi i 20 odsto u SAD prijavilo je zaradu u prvom kvartalu, pri čemu je većina premašila očekivanja. Analitičari investiciione banke Barclays izvestili su u petak da je godišnji rast zarade po akciji u Evropi bio 107 procenata, a u SAD 63 procenta, prenosi CNBC.

Međutim, i evropsko i američko tržište su u neznatnom padu ove nedelje, a Barclays navodi da su velika očekivanja od zarade na tržištima uglavnom bila određena nakon impresivnih izveštaja i rejtinga tokom prošle godine.

Analitičari ističu da bi preterani optimizam na tržištu akcija i kratkoročno razmišljanje moglo uvući investitore u “opasnu zonu“ za povlačenje, ukoliko bi se pojavio negativni katalizator, od mutacije korona virusa otpornog na vakcine do eskalacije geoplitičkih tenzija, a jedan od važnih faktora moglo bi da bude i povećanje poreza.

  • Zorica S.

    23.4.2021 #1 Author

    Investitori su uvek na oprezu.

    Odgovori

    • Danijela

      26.4.2021 #2 Author

      Naravno. Bez racionalnog i opreznog rada nema uspesnog poslovanja.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...