Isplata od 100 miliona evra iz dva dela

Akcionari NLB banke odlučuju o isplati drugog dela ovogodišnje dividende

Vesti

31.10.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcionari NLB banke odlučuju o isplati drugog dela ovogodišnje dividende Akcionari NLB banke odlučuju o isplati drugog dela ovogodišnje dividende
Banka NLB sazvala je skupštinu akcionara za 12. decembar na kojoj će se odlučivati o isplati drugog dela ovogodišnje dividende. Banka je u junu... Akcionari NLB banke odlučuju o isplati drugog dela ovogodišnje dividende

Banka NLB sazvala je skupštinu akcionara za 12. decembar na kojoj će se odlučivati o isplati drugog dela ovogodišnje dividende. Banka je u junu isplatila prvih 50 miliona evra dividende, ovaj put će odlučiti o isplati dodatnih 50 miliona evra.

Uprava najveće slovenačke banke već je najavila isplatu ovogodišnjih 100 miliona evra dividende u dva dela.

Ako glavna skupština u decembru prihvati predloženu odluku, drugi deo dividende u iznosu od 2,5 evra bruto po deonici će biti isplaćen 20. decembra, svima koji do 19. decembra budu upisani u deoničare KDD-a, piše SEEbiz.

Banka je 28. juna isplatila prvu tranšu dividende u iznosu od 50 miliona evra. Preostalih 358,3 miliona evra bilansne dobiti banke na kraju 2021. ostaje neraspoređeno i predstavlja zadržanu dobit.

U decembru će deoničari glasati i o politici nagrađivanja članova uprave, ali se i upoznati s prestankom mandata članova nadzornog odbora i predstavnika radnika. To su Janja Žabjek Dolinšek i Bojana Šteblaj.

Nakon delimične privatizacije prvom javnom ponudom akcija, završene 2019. godine, NLB ima podeljeno međunarodno vlasništvo. Akcije banke se kotiraju na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi. Jedini akcionar koji premašuje pet odsto udela u kapitalu je Evropska banka za obnovu i razvoj.

U međuvremenu, država je zadržala kontrolni udeo od 25 odsto i jednu deonicu.

Banka koju vodi Blaž Brodnjak u narednom periodu će objaviti i podatke nakon devet meseci poslovanja. NLB grupa, koja posluje na području bivše Jugoslavije, u prvom je polugodištu ostvarila 287 miliona evra dobiti nakon oporezivanja, što je 105 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...