Rast od šest u ovoj I dva odsto u 2023. godini

Hrvatski sindikati i vlada potpisuju povećanje osnovice plata

RegionVesti

31.10.2022 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatski sindikati i vlada potpisuju povećanje osnovice plata Hrvatski sindikati i vlada potpisuju povećanje osnovice plata
Hrvatska vlada i sindikati trebalo bi u ponedeljak, 31. oktobra, da potpišu dodatak Osnovnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe odnosno Kolektivnom ugovoru (KU)... Hrvatski sindikati i vlada potpisuju povećanje osnovice plata

Hrvatska vlada i sindikati trebalo bi u ponedeljak, 31. oktobra, da potpišu dodatak Osnovnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe odnosno Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službe, kojim se reguliše povećanje osnovice plata i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

Vlada je sindikatima javnih i državnih službi ponudila povećanje osnovice za šest odsto od 1. oktobra ove i dva odsto od 1. aprila iduće godine.

Takođe je predviđeno povećanje božićnog bonusa sa 1.500 kuna (oko 200 evra) na 1.750 kuna (oko 232 evra), regresa za 2023. godinu sa 1.500 na 1.750 kuna, poklona za decu sa 600 na 754 kune, kao i početak pregovora o novom povećanju osnovice plata u idućoj godini, najkasnije u trećoj nedelji septembra.

Do potpisivanja dodatka dolazi nakon što se sindikalno članstvo devet od 11 sindikata koji su učestvovali u pregovorima izjasnilo za prihvatanje vladine ponude, piše SEEbiz.

Pozitivnim izjašnjavanjem devet sindikata ispunjeni su uslovi za potpisivanja dodatka jer su „za“ vladinu ponudu bili sindikati koji imaju više od 50 procenata od ukupnog broja članova svih sindikata koji su učestvovali u pregovorima, te sindikati iz najmanje tri od pet područja za koja se pregovaralo.

Vlada će na sednici 31. oktobra doneti i formalnu odluku kojom će nadležnog ministra Marina Piletića ovlastiti za potpisivanje ugovora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.