Na godišnjem nivou zabeležen rast u svim kategorijama

Inflacija u Hrvatskoj u septembru dostigla rekordnih 12,8 odsto

EUNovacRegionVesti

15.10.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Inflacija u Hrvatskoj u septembru dostigla rekordnih 12,8 odsto Inflacija u Hrvatskoj u septembru dostigla rekordnih 12,8 odsto
Potrošačke cene u Hrvatskoj porasle su u septembru 12,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, pa je tako inflacija dostigla novi najviši... Inflacija u Hrvatskoj u septembru dostigla rekordnih 12,8 odsto

Potrošačke cene u Hrvatskoj porasle su u septembru 12,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, pa je tako inflacija dostigla novi najviši nivo od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke.

Do danas objavljenih rekordnih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj zabeležena je u julu i avgustu ove godine, kada je iznosila po 12,3 odsto, piše SEEbiz.

Cene dobara i usluga za ličnu potrošnju, merene indeksom potrošačkih cena, porasle su i na mesečnom nivou, te su u septembru bile u proseku više za 1,5 procenata u odnosu na avgust, dok su cene u godišnjem proseku bile više za 8,6 odsto, stoji u DZS-ovom izveštaju.

Na godišnjem niovu zabeležen je rast u svim kategorijama, a najviše u cenama hrane i bezalkoholnih pića, za 19,1 odsto. Sa 17,3 odsto sledi kategorija restorana i hotela, pa domaćinstva, opreme za kuću, koja beleži skok od 15,7 odsto, a sedi je kategorija stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva, s rastom od 13,3 odsto. Zatim, cene prevoza skočile su 12,3 odsto, raznih dobara i usluga za 10,7 procenata, odeće i obuće za 10,1 odsto, u kategoriji rekreacije i kulture za 8,8 procenata, dok alkoholna pića i duvan beleže rast od 4,2 procenta.

Najblaži rast zabeležen je u kategoriji komunikacija, za 0,4 odsto.

Na mesečnom nivou, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u proseku porasle cene odeće i obuće, za 21,2 odsto, kategorija stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva skočila je za 2,9 odsto, dok su razna dobra i usluge poskupeli za 2,6 procenata. S druge strane, prosečne cene hrane i bezalkoholnih pića u septembru su u odnosu na avgust manje su za 0,2 odsto, kategorija restorana i hotela beleži pad cena za 2,1 odsto, a prevoza za 0,7 procenata.

Najveći doprinos stopi rasta godišnjeg indeksa ostvaren je u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića, za 4,95 postotnih bodova, potom stanovanja, vodi, električnoj energiji, gasa i ostalim gorivima, za 2,24 postotna boda, a sledi prevoz sa 1,81 postotnim bodom.

Promatrano prema posebnim kategorijama, najveći rast cena u proseku na godišnjem nivou ostvaren je u kategoriji Energija, za 17,7 odsto, što je doprinos rastu od 2,97 postotnih bodova, navode iz DZS-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...