Cene u septembru porasle za dodatnih 3,08 procenata

Godišnja inflacija u Turskoj 84,35 odsto

BankeNovacSvetU fokusuVesti

3.10.2022 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Godišnja inflacija u Turskoj 84,35 odsto Godišnja inflacija u Turskoj 84,35 odsto
Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je u septembru novi maksimum u poslednje 24 godine od 83,45 odsto. Agencija AP piše da su zbog toga... Godišnja inflacija u Turskoj 84,35 odsto

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je u septembru novi maksimum u poslednje 24 godine od 83,45 odsto. Agencija AP piše da su zbog toga dodatno pogođena domaćinstva koja se već imaju problema zbog visokih cena energije, hrane i stanovanja.

Turski statistički institut saopštio je da su u septembru cene porasle za 3,08 odsto u odnosu na prethodni mesec, prenosi Beta.

Stručnjaci kažu da je inflacija mnogo viša od zvanične statistike, a nezavisna grupa za istraživanje inflacije danas je ocenila godišnju stopu na čak 186,27 odsto.

Prošlog meseca, turska centralna banka je još jednom smanjila kamatnu stopu, snizivši referentnu stopu na 12 odsto uprkos rastu cena i padu lire.

Lira je izgubila preko 50 odsto vrednosti u odnosu na američki dolar otkako je centralna banka počela da snižava stope prošle godine.

Ruska invazija na Ukrajinu i pad lire podstakli su inflaciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...