Turska banka opet snizila kamatne stope uprkos inflaciji

Lira na rekordno niskom nivou

BankeNovacSvetVesti

23.9.2022 08:32 Autor: Vladimir Jokanović 2

Lira na rekordno niskom nivou Lira na rekordno niskom nivou
Turska lira potonula je u četvrtak na rekordno nizak nivo nakon što je centralna banka pribegla još jednom neočekivanom smanjenju kamatne stope za 100... Lira na rekordno niskom nivou

Turska lira potonula je u četvrtak na rekordno nizak nivo nakon što je centralna banka pribegla još jednom neočekivanom smanjenju kamatne stope za 100 baznih poena ili jedan odsto.

Centralna banka Turske (CBRT) smanjila je svoju referentnu kamatnu stopu na 12 odsto uprkos tome što je inflacija porasla iznad 80 procenata na godišnjem nivou, prenosi Reuters. Dok druge centralne banke u svetu povećavaju kamatne stope kako bi obuzdale reast inflacije, Turska ih uporno snižava.

Analitičari ocenjuju da je novo smanjenje kamatne stope pokušaj da se podrži ekonomski rast, a da su kreatori politike u ovom trenutku manje zabrinuti za inflaciju. Oni takođe navode da je snižavanje kamatne stope u uslovima rastuće inflacije neracionalno i neodrživo.

CBRT je drugi mesec zarednom smanjila referentne kamatne stope za 100 baznih poena, a lira je pala na 18,38 u odnosu na dolar, a ekonomisti očekuju da će se pritisak na liru nastaviti, kao i da će ona i dalje da slabi. Do kraja godine verovatno na 24 lire za dolar.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zagovara teoriju da visoke kamate izazivaju visoku inflaciju, insistirajući na smanjenju troškova zaduživanja uprkos tome što potrošačke cene rastu, prenosi AP. Tradicionalno ekonomsko razmišljanje je suprotno, ali Erdogan tvrdi da „inflacija nije štetna ekonomska pretnja“.

 • Tina

  25.9.2022 #1 Author

  Pa jeste nezgodno

  Odgovori

 • GOCA BG

  25.9.2022 #2 Author

  Da li je neracionalno i neodrzivo,videcemo uskoro…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.