Bankarski indeks u istočnoj zemlji izgubio 35 odsto vrednosti

Turska sprovodi hitnu intervenciju na berzi

BerzaNovacSvetVesti

20.9.2022 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Turska sprovodi hitnu intervenciju na berzi Turska sprovodi hitnu intervenciju na berzi
Turska planira da sprovede hitnu intervenciju na nacionalnoj berzi, koja beleži pad vrednosti, naveo je stariji zvaničnik u vladi ove zemlje nakon nesvakidašnjeg sastanka... Turska sprovodi hitnu intervenciju na berzi

Turska planira da sprovede hitnu intervenciju na nacionalnoj berzi, koja beleži pad vrednosti, naveo je stariji zvaničnik u vladi ove zemlje nakon nesvakidašnjeg sastanka između brokera i zakonodavaca početkom ove nedelje.

Prošlonedeljni pad jedva da je uticao na oporavak na svetskom tržištu akcija u 2022. godini, ali je rasprodaja u bankarskom indeksu, koji je pao za čak 35 odsto, bila nesrazmerno visoka, piše Bloomberg.

Međutim, zakonodavci ne vide naznake sistemskog rizika ili bilo kakav drugi razlog za intervenciju u ovom trenutku, izjavio je zvaničnik vlade, koji je želeo da ostane anoniman jer je pomenuti sastanak bio zatvoren za javnost.

Akcije banaka nastavile su da beleže dnevne dobitke koji su dostizali i do 2,5 odsto, a od početka popodnevnog trgovanja u Istambulu njihova cena je bila niža za 1,2 odsto.

Vlasti su počele da revidiraju transakcije na tržištu obavljene u toku prethodnih 12 meseci, te su se složile da su neke odluke dovele poremetile tržištem navodi zvaničnik vlade.

Pad vrednosti tržišta izazvali su podaci o inflaciji u SAD koji su objavljeni prošle nedelje, a nastavio se kada su se neke institucije suočile sa pozivima brokera, do kojih obično dolazi kada brokeri i zakonodavci smatraju da investitor treba da uloži dodatni kapital zbog značajnih pomeranja na tržištu.

Kada se nađu u neprilici, brokerske kuće potencijalno moraju da isplate marže berzi koristeći sopstveni kapital. Pozivi brokera dostigli su 1,8 milijardi lira (98 miliona dolara), navodi se u podacima prikupljenim u poslednje tri godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...