Uslužne delatnosti najviše pogurale razvitak privrede

Snažan rast turske ekonomije i u drugom kvartalu

SvetVesti

1.9.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Snažan rast turske ekonomije i u drugom kvartalu Snažan rast turske ekonomije i u drugom kvartalu
Turska ekonomija je u drugom tromesečju ponovo snažno porasla na godišnjem nuvou, što je podstaknuto sektorom uslužnih delatnosti, potrošnjom domaćinstava i izvozom, pokazale su... Snažan rast turske ekonomije i u drugom kvartalu

Turska ekonomija je u drugom tromesečju ponovo snažno porasla na godišnjem nuvou, što je podstaknuto sektorom uslužnih delatnosti, potrošnjom domaćinstava i izvozom, pokazale su u sredu procene statističkog zavoda te zemlje.

U tri meseca, zaključno sa junom, porasla je za 7,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, sličnim tempom kao i u prva tri meseca, kada je rast iznosio 7,5 procenata. U odnosu na prethodna tri meseca rast BDP-a se znatno ubrzao sa 0,7 na 2,1 odsto, prenosi SeeBiz.

Najveću podršku rastu u drugom kvartalu pružili su finansijski i sektor osiguranja, gde su aktivnosti skočile za 26,6 odsto u odnosu na isti period lane.

Značajan pozitivan doprinos BDP-u pružio je i sektor usluga, gde su aktivnosti uvećane 18,1 procenat, zatim stručne, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, s rastom od 11 odsto.

Među drugim važnih komponenti BDP-a, finalna potrošnja domaćinstava takođe je zabeležila dvocifrenu stopu rasta, od 22,5 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine. Uvećane su i finalna potrošnja države i bruto investicije u fiksni kapital, za 2,3 odsto, odnosno 4,7 procenata.

Podaci statističkog zavoda pokazuju i rast izvoza po dvocifrenoj stopi, od 16,4 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine, zatim rast uvoza, ali po osetno nižoj stopi, od 5,8 procenata.

  • TATJANA

    2.9.2022 #1 Author

    Jacaju i razvijaju se u svim oblastima

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.9.2022 #2 Author

    Sve im je jaca ekonomija,svaka cast Turcima…

    Odgovori

  • FRUIT04

    4.9.2022 #3 Author

    Jedni od profitera u celoj ovoj situaciji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...