usred rastućih tenzija sa grčkom oko granica teritorijalnih voda

Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i gasa

BiznisEUInfrastrukturaSvetU fokusuVesti

10.8.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i gasa Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i gasa
Turska je nastavila operaciju vađenja ugljovodonika u istočnom Mediteranu nakon dvogodišnje pauze, a predsednik te države Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) rekao je... Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i gasa

Turska je nastavila operaciju vađenja ugljovodonika u istočnom Mediteranu nakon dvogodišnje pauze, a predsednik te države Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) rekao je da će novi brod za bušenje raditi izvan voda na koje Kipar takođe polaže pravo.

On je kazao da će četvrti turski brod za bušenje, pod nazivom Abudlhamid Han, raditi na 55 kilometara od regije Gazpasa na južnoj obali Antalije.

„Istraživanja i bušenje koje sprovodimo u Sredozemnom moru su na delu našeg suverenog akvatorijuma. Za to nam ne treba ničija dozvola ili pristanak“, rekao je Erdogan, prenela je agencija Mina.

Najava dolazi u trenutku kada su napetosti između Turske i Grčke ponovno u porastu budući da Erdogan optužuje Atinu za naoružavanje ostrva u Egejskom moru koji imaju demilitarizovane statuse. Atina to opovrgava.

Pronalasci prirodnog gasa na istočnom Mediteranu protekle decenije učinili su regiju održivim alternativnim izvozom energije za Evropu, ali takođe su podstakli sukobe između susednih zemalja u regiji oko prava na resurse.

Portparol grčke Vlade Janis Ekonomu (Giannis Oikonomou) rekao je da Atina pažljivo prati situaciju.

„Moramo biti oprezni. Uvek smo činili ono što moramo kako bismo imali stabilnost u našoj regiji i kako bismo u potpunosti branili međunarodno pravo i vlastita suverena prava“, rekao je Ekonomu.

Ankara je saopštila da je s 238 metara Abdulhamid Han najveći i tehnološki najnapredniji brod za dubokomorsko bušenje u floti za istraživanje.

Turska nije poslala brod za bušenje u istočni Mediteran od povlačenja broda Yavuz iz spornih voda u septembru 2020. godine, prenela je agencija Mina.

Brodovi za bušenje Yavuz, Fatih i Kanuni rade u Crnom moru, gde je Turska otkrila rezerve prirodnog gasa obima 540 milijardi kubnih metara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...