Četvoročasovni sastanak Putina i Erdogana u Sočiju

Rusija i Turska prelaze na trgovinu u nacionalnim valutama

SvetVesti

6.8.2022 13:01 Autor: Vladimir Jokanović 11

Rusija i Turska prelaze na trgovinu u nacionalnim valutama Rusija i Turska prelaze na trgovinu u nacionalnim valutama
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se da započnu delimično plaćanje ruskog gasa u rubljama. Dvojica lidera usaglasili... Rusija i Turska prelaze na trgovinu u nacionalnim valutama

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se da započnu delimično plaćanje ruskog gasa u rubljama. Dvojica lidera usaglasili su se o postepenom prelasku plaćanja u nacionalnim valutama u bilateralnoj trgovini.

Predsednici Rusije i Turske sastali su se u petak u Sočiju, gde su razgovarali duže od četiri sata, a među temama su bili rad gasovoda „Turski tok“ i izgradnja nuklearne elektrane Akkuyu u Turskoj u 2023. godini, prenosi Russia Today.

Ruski predsednik je istakao da se rusko-turska trgovinska razmena udvostručila od januara do maja ove godine. On je „Turski tok“ nazvao jednim od najvažnijih izvora snabdevanja Evrope ruskim gasom. Prema rečima Putina, gasovod je ispravan i radi bez kvarova.


Putin i Erdogan dogovorili su se da povećaju trgovinsku razmenu između dve zemlje i ispune očekivanja obe strane u oblastima ekonomije i energetike. Prema rečima zamenika ruskog premijera Aleksandra Novaka, gas iz Rusije u Tursku isporučuje se u obimu od 26 milijardi kubnih metara godišnje.

Foto: Tanjug

Novak je naveo da su u finansijskom i bankaraskom sektoru postignuti „veliki dogovori“, prenose Ria Novosti. On je objasnio da je to neophodno kako bi komercijalna preduzeća i građani obe zemlje imali mogućnost da plaćaju tokom turističkih putovanja i da trguju u nacionalnim valutama.

U zajedničkoj izjavi dvojice lidera navedeno je da su saglasni da „preduzmu korake za povećanje saradnje u pitanjima kao što su transport, trgovina, poljoprivreda, idustrija, finansije, turizam i građevinarstvo“. Pored toga, oni su istakli potrebu da se ispune sve tačke sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine, uključujući nesmetan izvoz ruskog žita i đubriva.

Dvojica lidera nisu razgovarali o mogućoj proizvodnji turskih dronova Bajraktar u Rusiji, nisti o kupovini bespilotnih letelica od Turske, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Turski proizvođač Baikar Makina saopštio je prošlog meseca da nikada nije isporučio borbene dronove Rusiji, niti to namerava.


Rusija i Turska se zalažu za očuvanje integriteta Sirije, saopštili su predsednici dve zemlje. „Strane su potvrdile da pridaju veliki značaj unapređenju političkog procesa. Naglašen je značaj održavanja političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije“, navedeno je u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Putin i Erdogan istakli su ključni značaj iskrenih odnosa i poverenja Moskve i Ankare za postizanje regionalne i međunarodne stabilnosti. Predsednici dve zemlje sastali su se drugi put u poslednjih 17 dana, podsetila je turska radiotelevizija Haber.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...